Denník N

Pandémia doma

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mama odpracovala v zdravotníctve viac ako tridsať rokov a teraz jej tento štát, pre ktorý zachraňovala životy, nepošle ani mizernú sanitku?

Autor je spisovateľ

Až keď vám pandémia zaklope doma na dvere a nasáčkuje sa k vám v plnej sile a vy sa zrazu ocitnete v situácii, že potrebujete zachraňovať život blízkej osoby, zistíte, v akej situácii naozaj sme.

Minulý týždeň som mame volal záchranku. Po zhruba týždeň trvajúcej domácej liečbe covidu už sama ako lekárka uznala, že v nemocnici bude mať k dispozícii predsa len lepšiu opateru. Dievčaťu na linke som vysvetlil, o čo ide, opísal príznaky a tak, dievča na linke mi vysvetlilo, že pacientka nespĺňa parametre na príchod záchrannej služby. Sanitky sú vraj potrebnejšie k iným, závažnejším pacientom. Fajn, holka, to sa mi teda uľavilo, že mi vravíš, že mama na tom ešte nie je až tak zle. Máme teda čakať, kým to bude horšie?

Ono sa na to veľmi pekne čaká, ver mi.

Mama odpracovala v zdravotníctve viac ako tridsať rokov. Ako pediatrička v nemocničných oddeleniach, v ambulanciách, ako šéfka detskej ozdravovne, ako revízna lekárka – a teraz jej tento štát, pre ktorý zachraňovala životy, nepošle ani mizernú sanitku? To fakt?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie