Denník N

Prvýkrát poznáme podrobné plány dodávok vakcín – a aj to, ako ďaleko sú od reality. Mali sme už mať pol milióna dávok

Ilutračné foto – TASR/AP
Ilutračné foto – TASR/AP

Na Slovensku malo byť podľa pôvodných dohôd s výrobcami vakcín z minulého roka už pol milióna dávok. Už dlhšie vieme, že termíny sa výrazne posúvajú a z plánovaného počtu na Slovensko zatiaľ dorazil len zlomok.

Nateraz je u nás menej ako polovica z tohto plánovaného počtu. Vo väčšom chodia iba vakcíny od výrobcu Pfizer/BioNTech, ktoré však takisto zasiahli výpadky. Pfizer dodávky obmedzil, pretože mení výrobu, aby neskôr mohol dodávať viac vakcín.

Najviac sme sa ešte vlani spoliehali na vakcínu od AstraZenecy. Tá však ešte nie je v EÚ schválená, a tak nám ešte nič neposlala, navyše hovorí tiež o okresaní dodávok.

Vo štvrtok bolo proti koronavírusu zaočkovaných viac ako 115-tisíc ľudí prvou dávkou a takmer 5,5-tisíca aj druhou.

Doteraz sme nevedeli, ako presne boli dodávky dohodnuté po mesiacoch a štvrťrokoch. Tieto plány už poznáme – a ukazujú, aké vzdialené sú od reality.

Podrobnejší plán dodávok vakcín na rok 2021 vo štvrtok popoludní na Facebooku zverejnil poslanec SaS Ondrej Dostál. Dokument má od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorého sa v parlamente na hodine otázok pýtal na to, koľko vakcín má od jednotlivých firiem Slovensko zazmluvnených.

Pfizer a Moderna: do konca marca plán spolu 900-tisíc

Nateraz sa u nás očkuje najmä vakcínou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie