Denník N

Primátor Hattas: To, že je Nitra horší okres, som sa dozvedel v piatok z Krajčího tlačovky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované v sobotu 30. 1.: Mali sme jedinečnú šancu po rokoch zmeniť paradigmu, keď za bývalej vlády neboli samosprávy brané ako rovnocenní partneri. Bohužiaľ, táto šanca nám uniká a ministri aj premiér musia dôveru prinavrátiť, inak to nemusí dopadnúť vôbec dobre, vraví primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas.

Napätie medzi premiérom a samosprávami sa stupňuje už od prvého plošného testovania vlani na jeseň, no svoje sklamanie prejavili samosprávy naplno pri zverejnení predbežných výsledkov testovania – ich informácie a čísla sa od premiérových líšili.

Mestá vyčítajú vláde, že s nimi nekomunikuje a neberie ich ako rovnocenných partnerov. V piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) tretíkrát za týždeň ukázal výsledky z celoplošného testovania, Bratislava a Nitra sa napokon dozvedeli, že patria k horším okresom. Primátor Nitry Hattas v rozhovore hovorí, že bude žiadať vysvetlenie, ako k výpočtom došlo.

Ešte vo štvrtok večer sme sa spolu rozprávali, a ako primátor ste boli v tom, že situácia sa vo vašom meste a okrese zlepšuje. V piatok večer však minister zdravotníctva Krajčí na tlačovke povedal, že Nitra sa spolu s Bratislavou po skompletizovaní výsledkov celoplošného testovania posúva do „horšej polovice“ okresov. Ako si túto zmenu vysvetľujete?

Popravde, keď som videl nový graf, bol som naozaj rozčarovaný z toho, že v priebehu troch dní vidíme graf v troch rôznych variantoch. Keď premiér vo štvrtok povie, že vidíme finálne výsledky, neočakávate, že príde neskôr minister zdravotníctva a finálne výsledky ešte zmení.

Pre Nitru to však v podstate nič neznamená – mieru pozitivity tu poznáme, vieme, ako sa v našom meste vyvíja. Ale budem si určite žiadať viac informácií o tom, z akých dát to vyrátali, z akých odberných miest a akým spôsobom. Je naozaj veľmi neľudské a nepríjemné, keď sa dáta takto menia, nech už to spôsobil ktokoľvek.

Vy ste sa zmenu výsledkov dozvedeli až z tlačovej konferencie ministra zdravotníctva?

Áno. Pokiaľ viem, tak minister Krajčí volal s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom a povedali si, že je nereálne v takom krátkom čase spustiť povinné testovanie v Bratislave. Preto asi minister považoval za nepotrebné volať mne. Dozvedel som sa to teda až z tlačovky.

Museli ste zostať šokovaní.

Strašné rozhorčenie, strašné. Ani nie tak pre konečné výsledky či preto, že sme skončili medzi červenými okresmi, ale preto, že nám ušiel celý týždeň. Keď sme medzi okresmi, kde má byť povinné testovanie, tak tu malo byť. Môj tím na úrade, dobrovoľníci či zdravotníci pracovali a pracujú, ale ušiel nám týždeň. Hnevá ma to. Tým, že testovanie je momentálne dobrovoľné, otestovať sa príde menej ľudí a dosah je oveľa menší.

Premiér a minister zdravotníctva dávali ešte do piatka Nitru za príklad, ako dobre zabralo masívne testovanie a že na rozdiel od okolitých okresov už nemusíte ďalej testovať. Aké boli vaše predbežné výsledky? Vyzeralo to tak, že pozitivita klesá?

Mali sme klesajúci trend. Z viac než 2 percent sme pomaly klesali až na 0,77. V meste vidíme zmysel nastavených opatrení. Nerozumieme však, akým spôsobom sa zarátali dáta za celý okres, nemali sme dáta z mobilných odberných miest počas týždňa ani z PCR testov, takže dáta sme si sami nevyhodnocovali, lebo sme ich všetky nikdy nemali. Vyhodnocovali sme si však víkendové testovania a tam bol trend jednoznačne klesajúci.

Podľa Krajčího sa obyvatelia Nitry a Bratislavy pre krátkosť času nebudú musieť opätovne masívne testovať, pretože samosprávy nemali dostatok času na prípravu. Minister však odporúča, aby sa obyvatelia pretestovali, ak budú mať možnosť. Čo plánujete urobiť?

Keďže nemusíme testovať v ďalšom kole a to, čo povedal minister zdravotníctva, nemá žiadny dosah tu v regióne, pretože má ísť len o dobrovoľné testovanie, tak sa nič nezmení. V meste máme 20 odberných miest, robíme servis pre celý okres, pomáhajú aj niektorí starostovia okolitých obcí, ktoré ešte tiež dobrovoľne testujú. Sme však pripravení na to, že záujemcovia z celého Nitrianskeho okresu sa budú môcť testovať v Nitre.

Nezvýšili ste teda cez víkend narýchlo počet odberných miest?

Nie. Nakoniec sme si to vyhodnotili tak, že slová ministra zdravotníctva sú síce pekné, no len čo nebude testovanie podmienené tým, že zamestnanec sa pri príchode do práce alebo pri vychádzke do prírody musí preukázať negatívnym testom, v podstate to nič nemení na tom, ako sa budú ľudia v našom okrese správať.

Nitra musela objednávať dodatočné mraziarenské boxy pre množstvo úmrtí na covid. Ako je na tom mesto teraz?

Sme stabilizovaní. Pohrebné služby stíhajú pochovávať mŕtvych, druhý chladiarenský príves nemáme naplnený, je tam len pár nebožtíkov.

Ako je na tom nemocnica? Zaznamenáva už pokles pacientov s covidom?

Situácia v nemocnici je podľa slov jej riaditeľa naďalej kritická, účinnosť tvrdších opatrení sa v tomto prípade ukazuje približne o 10 až 14 dní neskôr. Nápor na nemocnice je ešte stále dosť vysoký.

Premiér Matovič pri prezentácii výsledkov plošného testovania. Foto – TASR

Malo by sa plošné testovanie opakovať v celej krajine?

Nie. Nemá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie