Denník N

Pri Dunaji videl mŕtvoly, v šatni zbrane. Miloval ho aj Ceauşescu, on však ušiel do Juhoslávie

V Rumunsku sa mal lepšie ako väčšina ľudí, ale napriek tomu riskoval.

Miodraga Belodediciho v Bukurešti zbožňovali. Jedného z najlepších futbalistov v dejinách krajiny prezývali vďaka elegantným zákrokom Jeleň. Na konci 80. rokov dotiahol Steauu Bukurešť k víťazstvu v Pohári európskych majstrov, vo finále zdolala Barcelonu.

Steaua sa v roku 1986 stala prvým mužstvom z východného bloku, ktoré vyhralo najväčšiu európsku klubovú súťaž. O tri roky neskôr sa to podarilo aj Crvenej Zvezde Belehrad. A majster Juhoslávie mal v obrane opäť Belodediciho.

Jeho prestup medzi dvoma komunistickými štátmi však neprišiel na základe žiadnej džentlmenskej dohody.

Belodedici vyrastal v dedinke Socol v regióne Caraș-Severin na juhozápade Rumunska. V oblasti s približne 20-tisícovou populáciou však žili predovšetkým etnickí Srbi, v Socole tvorili približne polovicu obyvateľstva. Po rumunsky sa naučil až na základnej škole ako piatak.

Nemal jednoduché detstvo. Okrajom Socola pretekal Dunaj, ktorý vytváral prírodnú hranicu medzi Rumunskom a vtedajšou Juhosláviou. „Táto voda je zároveň aj cintorínom,“ napísal publicista James Montague v magazíne The Blizzard.

„Nikto naisto nevie, koľko ľudí tu zomrelo po nástupe Nicolae Ceauşesca k moci v roku 1967. Ceauşescu pomaly izoloval Rumunsko od zvyšku sveta a zmenil ho na groteskne efektívny policajný štát. Možno sú to stovky. A možno tisíce.“

Belodedici hral každý deň futbal na miestnom ihrisku s kamarátmi. Často sa stalo, že prestali, keď začuli výstrely. Rýchlo si na to zvykli. Do Socola prichádzali ľudia z celého Rumunska aj okolitých štátov, ktorí sa snažili dostať do o niečo slobodnejšej Juhoslávie. Keď sa Belodedici vracal z iného mesta domov, musel sa legitimovať na piatich checkpointoch.

Hviezdny vojak

„Ako mladý som neznášal armádu,“ povedal Montaguemu vo veľkom rozhovore v roku 2017. „Bola tam tá rieka. Nádherná rieka. Rumunskí vojaci nám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie