Denník N

Neotrávili iba Navaľného: Bellingcat spojil tri záhadné úmrtia so zabijakmi z FSB

Alexej Navaľnyj na odvolacom súde. Foto - TASR/AP
Alexej Navaľnyj na odvolacom súde. Foto – TASR/AP

Alexej Navaľnyj zostáva vo väzení aj po odvolacom súde, jeho video Putinov palác má už 99 miliónov videní. Pred nedeľným protestom pri sídle tajnej služby sa stupňujú absurdné policajné represie.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorého v lete otrávili chemickou zbraňou novičok, zostáva v ruskom väzení.

Moskovský odvolací súd vo štvrtok potvrdil jeho 30-dňový trest.

Dostal ho hneď po návrate domov v kontroverznom a mimoriadne rýchlo zvolanom procese priamo na polícii. Advokáti sa o ňom, ako píše ruský server RBC, dozvedeli približne minútu pred jeho začiatkom.

„Neúspešne nás zastrašujete,“ vyhlásil Navaľnyj, ktorý považuje celý proces za výsmech.

„Áno, teraz je na vašej strane hrubá sila. Môžete ma spútať, ale nepotrvá to večne,“ reagoval na rozhodnutie súdu Navaľnyj, ktorý hýbe ruskou politikou aj z väzenia.

Policajti neocenili Beethovena

Namiesto toho, aby ruské orgány začali vyšetrovať vinníkov jeho otravy, začali perzekvovať obeť. A neskôr aj jeho spolupracovníkov, ktorí organizovali masívne protesty alebo pripravili dokument Palác pre Putina, ktorý má už 99 miliónov videní.

Medzi zadržanými je už aj Navaľného brat Oleg, počas sobotných protestov zatkli jeho manželku Juliu, medzitým pribudla Marija Aľochinová z Pussy Riot a ďalší.

Pri razii v byte Navaľného osobnej lekárky Anastasie Vasiljevovej došlo ku komicko-absurdnej dráme, ktorá by pokojne mohla byť scénou v románe od Kunderu.

Policajtov Vasiljevová privítala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie