Denník N

Ak nie teraz, tak kedy máme hovoriť o hnití aj o bytí?

Mohol by to byť dokonalý chyták. Basa skĺzne po strune, vpláva do akordov retro „synťáku“ a takmer mechanicky minimalistických úderov bicích. Vzápätí sa ozve nezameniteľný hlas podkladaný gitarovými vyhrávkami.

Až po chvíli si uvedomíte, že tu niečo nesedí. Texty. Práve tie sú tým hlavným dôvodom, prečo nejde o ďalšiu nahrávku kultovej skupiny Ali Ibn Rachid, ale o nový sólový album jej lídra Ľuba Burgra. Tentoraz nezhudobnil vlastné slová, ale básne Ivana Štrpku. A ako to býva, keď sa dajú dokopy dvaja zaujímaví autori, vznikne niečo tretie, čo je zaujímavé tiež.

Pilier alternatívnej scény

To, že humor patrí do hudby, tvrdili už mnohí skladatelia – od Mozarta po Franka Zappu. Na Slovensku to začala praktizovať najmä alternatívna scéna už pred novembrom 1989. Najznámejší sú Trenčania Bez ladu a skladu, no ešte pred nimi boli v Bratislave Martin Burlas a v Prešove Ali Ibn Rachid.

Nálady a témy pesničiek Ali Ibn Rachid vždy stáli na humore a melanchólii. Nikdy to nebolo jednoznačné, vždy sa to vychyľovalo z polohy uprostred na obe strany. S vlastným prístupom a originálnym výsledkom. Veľký žánrový nadhľad aj muzikalita, navonok jednoduché pozorovania života, občas ešte vyšperkované

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie