Denník N

NAKA zadržala bývalého šéfa finančnej správy Imreczeho, obvinili aj Brhela

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za nominanta Smeru Františka Imreczeho sa tajne nakupovali IT systémy a podhodnotene sa preclieval textil.

NAKA v piatok skoro ráno zadržala bývalého riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho. Išlo o nominanta Smeru a priameho podriadeného bývalého ministra financií Petra Kažimíra, ktorý teraz vedie Národnú banku Slovenska.

Obvinili aj oligarchu z pozadia Smeru Jozefa Brhela, ten je však v zahraničí. Ide o jedného z najvplyvnejších ľudí z energetiky, ktorý podniká aj v IT biznise. Investoval aj do kaštieľa vo Vinosadoch, kam chodí oddychovať Robert Fico. Zadržali aj jeho brata Petra Brhela.

Video: NAKA ide po oligarchoch Smeru: po Bödörovi obvinili aj Brhela, zadržali Imreczeho (autorka: Martina Koník)

Jozef Brhel je bývalý politik HZDS, ktorý sa po rozpade strany priblížil Smeru. O tom, že je „akcionárom“ Smeru hovoril v Gorile Jaroslav Haščák, jeden zo zakladateľov Smeru Bohumil Hanzel zasa tvrdil, že videl notársky overenú kópiu zmluvy medzi Ficom a skupinou podnikateľov vrátane Brhela, ktorou si delili kandidátku Smeru.

Dôvodom policajnej razie sú podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní a zrejme ide o IT tendre na finančnej správe za milióny eur.

„Národná kriminálna agentúra zadržala počas akcie s krycím názvom Mýtnik bývalého funkcionára finančnej správy a ďalších osem osôb v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Ďalšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí,“ potvrdil zadržanie Imreczeho hovorca polície Michal Slivka.

Podľa TV Joj NAKA zadržala aj bývalého šéfa IT finančnej správy Milana Gregu. Imrecze aj Grega sú v týchto chvíľach už na NAKA v budove policajného prezídia. Vyšetrovatelia chceli zadržať aj podnikateľov Michala Suchobu a oligarchu v pozadí Smeru Jozefa Brhela.

Podľa TV Joj ale dvojica nie je na Slovensku. Brhel by sa podľa Joj mal nachádzať na jednom z ostrovov v Atlantickom oceáne a podnikateľ Suchoba v Abú Zabí.

Medzi ďalšími zadržanými by mala konateľka Allexisu Jana Rovčaninová a ďalší dvaja muži.

Od 2. decembra je zadržaný a väzobne stíhaný Imreczeho viceprezident Daniel Čech. Ten podľa informácií Denníka N začal spolupracovať s políciu.

O činnosti finančnej správy mal však zrejme veľmi dobré informácie aj ďalší kajúcnik – bývalý riaditeľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie