Denník N

Neofašisti sa mi vyhrážajú smrťou, vraví organizátorka poľských protestov proti zákazu interrupcií

Marta Lempartová, riaditeľka poľského hnutia Štrajk žien, ktoré bojuje proti sprísneniu zákona o interrupciách. Foto: Archív ML
Marta Lempartová, riaditeľka poľského hnutia Štrajk žien, ktoré bojuje proti sprísneniu zákona o interrupciách. Foto: Archív ML

Pohoršenie európskych politikov je mi ukradnuté, rozpráva šéfka Strajku Kobiet Marta Lempartová.

Nový zákon o interrupciách, ktorý vláda tento týždeň prijala do platnosti, nemôže fungovať, pretože uznesenie nevyniesol zákonne zvolený súd, hovorí riaditeľka poľského hnutia Strajk Kobiet (Štrajk žien) Marta Lempartová.

Je jednou z organizátoriek protestov proti zákazu interrupcií, ktoré spustil prísny zákon, ktorý ich neumožňuje ani v prípade, že je plod vážne geneticky poškodený.

Rozprávame sa o tom:

  • akým spôsobom sa Poľky môžu dostať k interrupcii, ak ju potrebujú,
  • či sa dá situácia s novým zákonom ešte zvrátiť,
  • o tom, či cíti podporu od opozície alebo Európy,
  • prečo zadržala polícia aktivistov počas protestov a či sa jej niekto vyhráža,
  • čo si myslí o katolíckej cirkvi.

Ako vnímate, že vláda v stredu náhle oznámila, že nový zákon o interrupciách vstupuje do platnosti?

Najdôležitejšie je povedať, že zákon sa nezmenil, pretože na to by rozsudok musel vyniesť zákonne menovaný súd, ktorý v Poľsku nemáme, pretože najmenej traja z piatich sudcov neboli menovaní zákonne. Takže sa v podstate rozprávame o neexistujúcom rozsudku, ktorý nemôže meniť žiadny zákon, pretože neexistuje. Čiže legálne sa nemení nič, hoci vláda tvrdí, že rozsudok platný je, a zavádza sankcie voči lekárom, ktorí by naďalej vykonávali interrupcie.

Takže aj napriek neplatnosti zákona sa interrupcie nebudú vykonávať.

Nie, pretože lekári budú donútení k tomu, aby odmietli vykonať interrupciu aj napriek tomu, že sa zákon nezmenil. Je to exemplárny príklad toho, čo sa stane, ak nemáte právny štát a nezávislé súdnictvo, pretože vtedy štát môže odňať každé jedno ľudské právo prostredníctvom nelegitímne zvolených sudcov a za použitia násilia. Tí lekári, ktorí sa rozhodnú byť odvážni a vykonajú potrat, budú trestne stíhaní a utláčaní vládou. Samozrejme, my im budeme poskytovať legálnu pomoc.

Aj ženy budú dostávať pomoc? 

Na to máme viacero organizácií. Máme Federáciu pre plánovanie rodiny a Potraty bez hraníc, ktoré pomáhajú dostať sa na interrupciu mimo systému. A toto sa bude diať aj naďalej. Máme tu ženy, ktorým odmietnu vykonať interrupciu, a máme tu sieť právnej podpory, ak budú chcieť ísť na súd alebo ak budú chcieť ísť na Európsky súd pre ľudské práva. Máme tu aj ženy, ktorým budú poskytnuté tabletky vyvolávajúce potrat.

Tabletky na vyvolanie potratu nie sú nelegálne?

Mať potrat nie je trestné, čiže,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie