Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Google z výsledkov vyhľadávania odstránil dezinformácie o očkovaní

Dobrý deň, MediaBrífing je newsletter o médiách a internete. Prihláste sa na odber a pošleme vám ho každý piatok. Dnes sa okrem iného dočítate:

  • Ako Google bojuje proti dezinformáciám o očkovaní.
  • Zuckerberg chce znížiť množstvo politiky na Facebooku.
  • RTVS spúšťa spravodajský web a nové aplikácie.
  • Falošné účty pomáhali spoločnosti Huawei.
Ilustračné foto – Unsplash/AP

Bádateľ, Zem a vek, Infovojna, Aeronet a mnohé iné. Stránky, ktoré zverejňujú nepravdy a dezinformácie sú v Googli penalizované. Vyplýva to z analýzy Denníka N, ktorá sa zamerala na informácie o očkovaní vo výsledkoch vyhľadávania.

Tento týždeň sme v Googli vyhľadali viac ako 50 rôznych výrazov, napríklad „očkovanie covid-19“, „vakcína na koronavírus“, „vakcíny riziká“ a podobne. Výsledky vyhľadávania ponúkali odkazy len na overené zdroje a spravodajské médiá. Konšpiračné stránky sa na prvú stranu vo výsledkoch vyhľadávania prakticky nedostali.

Google pri hľadaní informácií o vakcínach odkazuje najčastejšie na web ministerstva zdravotníctva, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, oficiálne stránky orgánov EÚ, policajnú stránku zameranú na boj proti hoaxom či weby niektorých nemocníc alebo regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Popritom boli vo výsledkoch vyhľadávania odkazy na bulvárne a seriózne médiá, ktoré sú vo všeobecnosti považované za dôveryhodné.

6 z 500

Pri vyše 50 rôznych vyhľadávaniach ponúkol Google viac ako 500 odkazov na prvej stránke výsledkov. Len šesť z nich bolo problematických.

Raz sa do výsledkov dostal dezinformačný web

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Google

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Mediabriefing logoMediaBrífing

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie