Denník N

Geriater Dúbrava: Seniori by sa vakcíne nemali vyhýbať, ani keď majú vysoký tlak či sú po infarkte

Internista a geriater Martin Dúbrava. Foto N - Vladimír Šimíček
Internista a geriater Martin Dúbrava. Foto N – Vladimír Šimíček

Elektronické objednávanie sa na očkovanie pre seniorov nebolo veľmi šťastné rozhodnutie, myslí si prednosta geriatrickej kliniky v Bratislave Martin Dúbrava.

„Popri manažovaní pandémie sa zrejme pozabudlo na to, že nie každý senior sa na očkovanie zvládne prihlásiť cez internet. A to nehovorím o ochoreniach, ktoré mu môžu pri prihlasovaní prekážať, aj keď doma internet má,“ hovorí Dúbrava.

Vysvetľuje aj to, že ľudia s ochoreniami by sa vakcíne proti koronavírusu nemali vyhýbať, naopak, mali by ju vyhľadať čo najskôr. „Ľudia postihnutí kardiovaskulárnymi ochoreniami sú pri ochorení na koronavírus rizikovejší, takže by o očkovaní mali premýšľať ešte intenzívnejšie ako ľudia bez rizikových faktorov,“ hovorí.

Na Slovensku zomrel po očkovaní proti koronavírusu 79-ročný muž. Môže to starších ľudí odradiť od očkovania?

Na krátky čas určite áno. Aj keď k tomu teraz nemáme dostatočné dáta, ľudia sa podľa toho môžu rozhodovať.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdil, že muž mal po očkovaní horúčku a slabosť. Môžu tieto prejavy niektorým seniorom spôsobiť smrť?

Samozrejme. Schopnosť kompenzovať akékoľvek nepriaznivé vplyvy, v tomto prípade horúčku, sa vekom oslabuje. Najmä ak má senior viacero chorôb, ktoré znižujú jeho funkčné rezervy. Slabosť sama osebe nie je problém, ale horúčka áno. Ak má senior niektoré ďalšie sprievodné prejavy, ako je nadmerné potenie a nedostatočný príjem tekutín, môže to vyústiť do poklesu krvného tlaku, vyššej srdcovej frekvencie.

Majú sa starší ľudia s niektorými diagnózami vyhýbať očkovaniu?

Vo všeobecnosti by sa seniori očkovaniu určite nemali vyhýbať. O tom, či dostanú vakcínu, by mal rozhodnúť ten, kto ich ide očkovať, teda kvalifikovaný zdravotník, ktorý vie posúdiť konkrétny stav konkrétneho pacienta. Takých chorôb, pre ktoré by mali pacienti očkovanie odmietnuť, je minimum.

V základnom manuáli, ktorý je k očkovacej látke, ktorá sa u nás v tejto chvíli používa, je ako kontraindikácia uvedená len ťažká akútna infekcia. Dokonca ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie