Denník N

Trinásť nových tipov, čo pozerať tento víkend na Netflixe, HBO a v ďalších online službách

Biely tiger. Foto - Netflix
Biely tiger. Foto – Netflix

NETFLIX

Biely tiger

„Amerika je pasé. Toto je storočie hnedého a žltého muža,“ predpovedá s nenávistným úškľabkom budúcnosť Balram, tento dravý a bezškrupulózny indický podnikateľ, ktorý je (anti)hrdinom novinky Biely tiger od Netflixu. Ako keby vypadol z esejí Pankaja Mishru, ktorý píše o tom, kde sa berie v Indii nacionalizmus a toľko nenávisti k Západu a liberálnej demokracii.

Tento film je predovšetkým ironickým kopancom do Milionára z chatrče, ktorý si o protiúder koledoval už v tom roku 2009, keď získal nepochopiteľných osem Oscarov a pobláznil planétu slaboduchou, sociálne zmierlivou rozprávkou o šikovnom bedárovi zo slumu, ktorý vďaka šťastiu a vlastnému umu vyhrá milióny vo vedomostnej súťaži, získa ruku vyvolenej a k tomu pol kráľovstva. A my sme mali tlieskať zvrátenej success story, podľa ktorej slumy pre chudobných, kastový systém a prehlbujúca sa sociálna nerovnosť nie sú problém spoločnosti, ale problém jednotlivca, ktorý predsa môže vyhrať v lotérii. Tie milióny ďalších, čo v lotérii nevyhrali, asi mali smolu, boli málo šikovní či sa málo snažili.

Milionára z chatrče si Biely tiger uťahuje veľmi krutým spôsobom. Je to iná sucess story. Nieže by príbeh o tom, ako sa bedár zo zaostalej dediny vypracuje na šoféra oligarchu, nefungoval bez sociálnych komentárov k dnešnej Indii. O triedu lepší zážitok vám však poskytne bájka o vzostupe novej indickej triedy, ktorá demokraciou pohŕda a namiesto Západu jej imponuje Čína. Je to trochu indický Parazit, hovorí sa, že by mohol bodovať na Oscaroch. Na slovenskom Netflixe zatiaľ hitom nie je.

Crack: Kokaín, korupcia a konšpirácia

V 80. rokoch doľahla na Ameriku pliaga menom crack a černošské štvrte premenila na vojnovú zónu. Nancy Reaganová sa na to nemohla pozerať a vytiahla do zápasu proti drogám kampaňou, ktorej heslo zľudovelo: Povedz droge nie!

Výborný dokument dopĺňa kadečo, čo v kampani nezaznelo a treba to dopovedať. Viac než film o novej droge je to totiž film o niečom inom: totálne zbabranej vojne proti drogám, pokrytectve vtedajšej administratívy a štrukturálnom rasizme voči čiernej menšine. Úplne najlepšia z historiek je tá, ako čerstvo zvolený George Bush pri prvom prejave z Oválnej pracovne pred celým národom vyťahuje vrecko s bielym práškom a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie