Denník N

High 5ive: Vypnúť, zhasnúť, vypadnúť. Kam ísť a čo robiť mimo obrazovky

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Dnes sa často zaoberáme tým, či aktuálny výnimočný stav bude mať dlhodobé efekty na náš život. Prenesie sa práca do domácností? Zmení sa spôsob sociálnych kontaktov a verejného života? Dôjde k zmene v bývaní a v organizácii miest? Dokážeme si z obmedzení odniesť aj čosi pozitívne pre potrebný striedmejší život v budúcnosti?

Mne chodí po rozume toto: budeme tráviť menej času pred obrazovkami, keď sa to celé skončí? Alebo zotrváme v tom virtuálnom móde, ktorý sa teraz rozbehol? Dúfam, že nie.

V tomto zmysle – dbajte na offline aktivity! Napríklad osobným zadaním, že každý deň vymyslíte nejaký program mimo displeja. S nápadmi si môžete nechať aj pomôcť (napríklad publikáciou od Tamary ShopsinovejJasona Fulforda). A pár tipov prihadzuje aj toto vydanie High 5ive.

*

Magazín Offscreen si vštepil rovno do názvu, že život sa nedeje len pred svietiacimi panelmi. Programom časopisu je hovoriť o kontextoch nášho digitálneho života. Motto periodika znie: „Najprv my tvarujeme technológiu, potom technológia tvaruje nás.“ No aj v tejto situácii stále chceme ostať suverénnymi bytosťami – či nie?

Potešil som sa, keď mi v schránke pristálo jedno z vydaní magazínu. Je v ňom napríklad výborný rozhovor s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie