Denník N

Vláda mala tri tlačovky za týždeň, Bratislava sa dozvedela zakaždým iný výsledok testovania

Bratislave aj Nitre vláda odpustila druhú vlnu testovania, aj keď mali horšie výsledky.

Príklad Bratislavy ukazuje chaos v údajoch, ktorý zavládol po januárovom plošnom testovaní. Na každej z troch tlačových besied, ktoré tento týždeň organizovala vláda, dostali Bratislavčania inú informáciu o tom, ako dopadlo ich testovanie.

V utorok sa Bratislava dozvedela, že skončila medzi červenými okresmi a musí si zopakovať plošné testovanie. V stredu premiér zvolal tlačovú besedu opäť a na základe „finálnych výsledkov“ oznámil, že Bratislava prešla do skupiny okresov, ktoré sa už nebudú musieť testovať.

V piatok na pravidelnej tlačovke ministra zdravotníctva sa situácia opäť zmenila. Marek Krajčí vyhlásil, že po dopočítaní oneskorených údajov sa podiel pozitívnych testov v Bratislave dostal až na 1,3 percenta, čo vrátilo Bratislavu medzi červené okresy.

Oneskorené údaje znamenali rovnaký presun aj pre Nitru, hoci tam sa plošne testovalo už tretíkrát. Minister si to vysvetľuje tým, že okolo Nitry sú zamorené okresy, v ktorých sa netestovalo. „Tak sa to prelieva,“ povedal minister. Podľa neho nemá zmysel testovať jedno mesto v zamorenom regióne, čo je prípad Nitry alebo aj iných častí západného Slovenska.

Napriek preradeniu svojich okresov sa podľa ministra teraz Bratislavčania a Nitrania nebudú musieť opäť testovať, pretože sa túto informáciu dozvedeli príliš neskoro. „Mohli by vzniknúť určité stresy,“ povedal Krajčí.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo na to reagoval vyhlásením, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie