Denník N

Bežný Američan strávi na mobile či tablete takmer štyri hodiny denne, počet závislých rastie

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vo svete je 280 miliónov ľudí závislých od mobilných zariadení. Iba päť percent Američanov považuje volanie v kine „v podstate za OK“. V pondelok sa na Facebook prihlásila miliarda ľudí.

Ako často používate mobil či tablet a pri akých príležitostiach? Otravujú vás ľudia, ktorí v MHD alebo v reštaurácii nahlas telefonujú?

Týmito otázkami sa zaoberali výskumníci v Spojených štátoch. Zistili, že Američania trávia denne na svojich mobilných zariadeniach v priemere tri hodiny a 40 minút.

Oproti obdobiu spred roka ide o nárast o 35 percent. Len za ostatných šesť mesiacov stúpol čas, ktorý boli na telefónoch a iných mobilných zariadeniach, o 43 minút, čiže 24 percent.

O výsledkoch informoval Simon Khalaf z Yahoo na konferencii spoločnosti v New Yorku.

Počet ľudí, ktorí sú „závislí od mobilných zariadení“, rastie, momentálne je ich na svete asi 280 miliónov. Znamená to, že aplikácie na nich používajú viac ako 60-krát denne. „Títo ľudia žijú svoje životy na telefónoch,“ cituje Khalafa USA Today. Priemerný človek využíva mobilné aplikácie maximálne 16-krát za deň, dodal.

Dáta pochádzajú z analytickej spoločnosti Flurry, ktorú Yahoo získal v roku 2014. Flurry sleduje 720-tisíc aplikácií na dvoch miliardách mobilných zariadení.

Najmä na sociálnych sieťach

Až 90 percent času na mobilných zariadeniach trávili ľudia na aplikáciách, zvyšok na internete. Na sociálnych sieťach a aplikáciách pre zábavu, ako je Youtube, boli 51 percent času. Tento pondelok sa na Facebook, prvýkrát v histórii, prihlásila miliarda ľudí. „Práve sme dosiahli dôležitý míľnik. Vôbec po prvýkrát použila v priebehu jedného dňa Facebook jedna miliarda ľudí,“ cituje Marka Zuckerberga, zakladateľa spoločnosti, časopis TIME.

Na médiách boli 96 minút denne, ide o dvojnásobný nárast spred roka.

Mobilné telefóny sú v Spojených štátoch štandardom, 92 percent ľudí má mobilný telefón a 90 percent z nich hovorí, že ho majú pri sebe skoro stále. Až 31 percent ľudí si ho nikdy nevypína, udáva Pew Research Center.

Mobilné zariadenia predstavujú nové výzvy komunikácie, sociálnych noriem a etikety. Naše súkromné hovory si môžu vypočuť cudzí ľudia, ktorých môžu otravovať. Nezriedka sa tiež stáva, že sociálnu interakciu tvárou v tvár s inými ľuďmi vymeníme za komunikáciu so svojím mobilom.

Pew Research Center tento týždeň zverejnil prieskum o našich postojoch smerom k používaniu mobilov v rôznych sociálnych situáciách. Robili ho minulý rok na vzorke viac ako 3-tisíc dospelých Američanov.

Používanie mobilu v kostole alebo v kine

Zistili, že 77 percent z nich považovalo používanie mobilu pri chôdzi na ulici „v podstate za OK“. V reštaurácii to bolo len 38 percent, pri rodinnej večeri 12 percent, v kine 5 percent a v kostole iba 4 percentá.

Pew Research Center zaujímalo, ako ľudia používajú mobily počas vzájomnej interakcie a inými ľuďmi. Zistili, že 16 percent z nich ho používalo preto, lebo ich už viacej nezaujímalo to, čím sa skupina zaoberala, 15 percent sa chcelo spojiť s ľuďmi pre skupiny neznámymi a 10 percent preto, aby sa vyhli téme, o ktorej sa skupina bavila.

Vo väčšine prípadov však používanie mobilu skupinu stmeľovalo. Až 45 percent ľudí uviedlo, že sú na mobile, aby na sociálnu sieť zavesili fotku alebo video zo spoločného stretnutia, a 38 percent preto, aby si našli informáciu, ktorá je pre skupinu zaujímavá.

Nedostatkom prieskumu je, že ho robili iba na dospelých ľuďoch, údaje od tínedžerov by mohli byť celkom rozdielne.

Mobilné zariadenia priniesli do bežnej komunikácie celkom nové prvky, neznáme ešte pred pár rokmi. Čas ukáže, ako budú vplývať na vzťahy v skupinách a ako sa bude naša citlivosť na využívanie sociánych zariadení na verejných miestach alebo aj v úzkej sociálnej interakcii meniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie