Denník N

Bidenovi možno nič neprejde pre filibuster. O čo ide a zbavia sa ho demokrati? (otázky a odpovede)

Americký prezident Joe Biden. Foto - TASR/AP
Americký prezident Joe Biden. Foto – TASR/AP

Na konci minulého roka sa vo Washingtone stala pozoruhodná vec. Dvaja senátori odchádzajúci do dôchodku, jeden demokrat a jeden republikán, sa pri rozlúčke zhodli, že horná komora amerického kongresu je v kríze.

Povedali, že senát nenapĺňa svoj potenciál a nepracuje pre ľudí. Obaja ako jednu z príčin spomenuli tazkvaný filibuster, ale vo svojich prejavoch dospeli k dvom rozdielnym záverom.

Demokrat Tom Udall naznačil, že tento mechanizmus treba zrušiť. „Paralyzuje nás. Hlboko nás paralyzuje,“ citovali ho New York Times.

Republikán Lamar Alexander sa ho, naopak, zastal. „[Jeho zrušenie] by rozpútalo tyraniu väčšiny, ktorá by prevalcovala menšinu,“ komentoval.

Filibuster je forma obštrukcie, ktorá by mohla výrazne skomplikovať život novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Dokonca tak veľmi, že jeho administratíva možno nebude schopná presadiť väčšinu svojich plánov.

Ako funguje filibuster? Aká je jeho história, prichádza do úvahy jeho zrušenie a aké sú argumenty pre a proti?

Čo je filibuster?

Filibuster je spôsob, akým môže menšina amerických senátorov blokovať legislatívu väčšiny. Bývalý americký prezident Barack Obama vo svojej knihe napísal, že sa z neho stala silná zbraň – spôsob, ako menšina môže dosiahnuť to, čo chce.

Ide o obštrukciu, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie