Denník N

PeleBond 9904

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini mohol urobiť tisíc vecí, ktoré by verejné zdroje daňových poplatníkov zhodnotili násobne viac ako jeho naozaj trápny silvestrovský úlet.

Sériové číslo snaživého imitátora slávneho agenta Jej Veličenstva vyjadruje priznanú výšku priamych nákladov spojených s operetnými chúťkami bývalého premiéra (kristepane, čím všetkým už ten pekný chlapec „z Bystrici“ bol!) Petra Pellegriniho. Vraj šiel podporiť slovenskú kultúru, resp. jej reprezentáciu v zahraničí. Nevedno, akou filozofiou sa jeho logika riadi, no ja takú, ktorá by potmehúdske čučanie v hľadisku, medzi stovkami iných snobov, mohla považovať za reprezentáciu, nepoznám. A to som už slovenskú kultúru reprezentoval aj v Parížoch a Ňjújorkoch.

Zato pána Bršlíka (na plagátoch Breslik – to len na ilustráciu toho, ako jazykové prostredie ovplyvňuje spôsob zápisu mena) takáto pocta mohla významne potešiť. V šatni, počas prípravy na predstavenie, sa určite troška žartovalo o tom, že Slovensko musí byť na špici krajín sveta v kultúrnosti, ak opernému spevákovi stačí lusknúť prstom a premiér priletí ako nejaká mimosezónna lastovička len preto, aby mu v prítmí hľadiska schuti a po slovensky – zatlieskal.

Je pravdepodobné, že náš vskutku pozoruhodný tenor pôvodne pozval aj niekoho iného, ale ten niekto iný mal toľko súdnosti, že úctivo zaďakoval. Aby sme to s pánom Bršlíkom uzavreli (hoci v tejto fraške s podtitulom „predfašiangová reprezentácia po slovensky“ hrá neprehliadnuteľnú, no vo vzťahu k jeho speváckym kvalitám nedôstojne podradnú úlohu): verím, že nabudúce ostane pri spievaní a o žiadnu kultúrnu diplomaciu sa viac pokúšať nebude. Ak by predsa len – pozvite, pán Breslik, 30 slovenských speváckych talentov, nech vidia, čo je to stáť na svetovej scéne. Tridsať preto, lebo toľko sa ich zmestí do vládneho Fokkera, ani ochranku potrebovať nebudú.

Naspäť k nášmu príležitostnému reprezentantovi-bondovi, sériové číslo 9904. Ak už Peter Pellegrini naozaj chcel podporiť slovenskú kultúru (doma či v zahraničí), mohol to urobiť na veľa spôsobov, no tak, že potichučky a sám odletí a priletí za peniaze z verejných zdrojov, celkom isto nie. Tu je zopár príkladov toho, ako to mohlo za tie isté peniaze (9904 eur) vyzerať, ak by jeho reči o reprezentačných zámeroch neboli len dodatočným zbabelým vyhováraním sa šuhajka prichyteného v špajze s prstom pichnutým v pohári s malinovým lekvárom:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Komentáre

Teraz najčítanejšie