Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O talianskom architektovi, ktorý navrhol Putinov palác a ktorého v Taliansku nikto nepozná

Putin nevlastní paláce, reagoval na investigatívu hovorca Kremľa. Podľa Navaľného postavili luxusné sídlo pre ruského prezidenta. Foto - palace.navalny.com
Putin nevlastní paláce, reagoval na investigatívu hovorca Kremľa. Podľa Navaľného postavili luxusné sídlo pre ruského prezidenta. Foto – palace.navalny.com

Lanfranco Cirillo je spokojný muž, aj keď jeho prácu kolegovia neuznávajú.

Palác Vladimira Putina, o ktorom Alexej Navaľnyj nakrútil takmer dvojhodinový dokument, vyvolal okrem pobúrenia aj úžas nad nevkusom celej obrovskej stavby a interiéru. Autorom tohto monumentálneho gýča je taliansky architekt Lanfranco Cirillo, ktorý už od 90. rokov žije v Moskve a ktorému Putin v roku 2014 udelil ruské občianstvo.

Profil tohto muža publikoval server Rádia Slobodná Európa, ktorého reportéri sa s Cirillom stretli v jeho trojposchodovom ateliéri v Moskve. Cirillo ich prijal s úsmevom a potvrdil, že je autorom paláca, hoci nevie o tom, že by mal patriť Putinovi, ktorého však považuje za „veľmi dobrého muža a my, ruskí občania, ho veľmi rešpektujeme“.

Circillo sa stal dvorným architektom ruských oligarchov už dávno vďaka tomu, že spoznal šéfa ruskej ropnej firmy LUKoil, ktorému postavil daču. A potom už to išlo: staval pre oligarchov domy, úrady, dače, byty. Je pyšný na to, že ak je v Rusku 120 miliardárov, on pracoval pre 43 z nich.

Rusi majú vysokú mienku o talianskych architektoch a Cirillo sa cíti byť pokračovateľom Fioravantiho, ktorý „postavil Kremeľ“, Rastrelliho, ktorý „postavil Zimný palác“, a on sám dúfa, že vyhrá súťaž na novú budovu ruskej dumy, ktorá má stáť 1,5 miliardy dolárov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie