Denník N

Imreczeho zadržali za zmanipulované tendre, ktoré dohodovali v Širokého hoteli

František Imrecze. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Imrecze. Foto N – Tomáš Benedikovič

Škoda, ktorú štátu skupina spôsobila zákazkami na mieru, je podľa vyšetrovateľov vo výške viac ako 42 miliónov eur.

Bývalý prezident finančnej správy z čias vlád Smeru František Imrecze je obvinený, že pripravoval tendre pre IT firmy na mieru. O jeho väzbe rozhodne Špecializovaný trestný súd v pondelok o 12:30.

Imrecze podľa vyšetrovateľov ušil na mieru mnohomiliónové IT zákazky pre firmu Allexis, za ktorou je okrem Michala Suchobu aj oligarcha s väzbami na Smer Jozef Brhel, pričom do prípadu je namočený aj jeho brat Peter. Všetci sú medzi obvinenými. Jozef Brhel a Suchoba sú v zahraničí, Petra Brhela polícia zadržala.

Z uznesenia o obvinení vyplýva, že polícia o nich hovorí ako o organizovanej skupine.

V cele je aj bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega a konateľka Allexisu Jana Rovčaninová. Niektorí zadržaní sú obvinení z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku – ide o Imreczeho, Suchobu, Gregu aj Rovčaninovú. Peter Brhel je podozrivý z korupcie.

Škoda, ktorá štátu vznikla v dôsledku machinácie s utajenými obstarávaniami, sa podľa webu topky.sk vyšplhala až na 42 miliónov eur.

Stretnutia v hoteli

Brhel, Imrecze, Grega a bývalý šéf finančnej kriminálky Ľudovít Makó sa stretávali na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton. Hotel patrí ďalšiemu mecenášovi Smeru Jurajovi Širokému a Brhel, ktorý v ňom má tiež podiel, mal v hoteli svoje kancelárie. V rovnakom hoteli prespával Robert Fico a podľa výpovede Petra Tótha z neho spolu s Robertom Kaliňákom, Širokým či Brhelom a Miroslavom Výbohom riadili krajinu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Slovensko

Teraz najčítanejšie