Denník N

Zomrel spisovateľ a publicista Juraj Šebo

Foto - Peter Procházka
Foto – Peter Procházka

Subžáner historickej koláže jeho populárnych kníh prinášal smutno-smiešnu a často ironickú mozaiku našich mikrodejín.

Keď v roku 2008 vyšla Jurajovi Šebovi kniha Zlaté 60. roky, netušil, že sa v jeho živote popri odchode do dôchodku začala ďalšia etapa, počas ktorej vydal okolo dvadsať kníh. „Začalo sa to spomínaním na zlaté 60. roky, to bol fenomén, o ktorom som si pôvodne písal len pre vlastnú potrebu. Texty som potom mailom poslal niektorým kamarátom,“ hovoril po úspešnom literárnom debute rodený Bratislavčan, ktorý po vyštudovaní Vysokej školy dopravnej strávil celý profesijný život v oblasti pôšt a spojov.

„Zlatých šesťdesiatych“ sa predalo okolo 10-tisíc kusov, a tak sa s vervou pustil do mapovania ďalších dekád. Vznikla pozoruhodná séria kníh o nedávnych i dávnejších rokoch (Krízové 30., Vojnové 40., Budovateľské 50., Normálne 70., Reálne 80., Slobodné 90.Turbo milénium). Do okruhu tematických či monografických publikácií patria Tehelné pole. Chrám futbalu, Bratislavské korzo, Legenda V-klub – v spolupráci s fotografom Petrom Procházkom, Budmerice. História – osobnosti – spomienky či Kaviarne, krčmy a vinárne v Bratislave 1960 – 1989.

Juraj Šebo však promptne a jednoznačne reagoval napríklad na búranie bratislavského Parku kultúry a oddychu (Také bolo PKO). Niektoré jeho tituly vyšli aj v českom preklade. Napriek čitateľskému úspechu svojich kníh skromne o sebe hovoril ako o spisovateľovi-amatérovi. „Hra na spisovateľa ma baví.“

Hoci jeho knihy neboli prísne exaktnými a vyčerpávajúcimi dielami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie