Denník N

Bol spoločný nákup vakcín dobrým krokom? Odpovedajú Bilčík, Ďuriš Nicholsonová, Štefanec a ďalší

Denník N štartuje novú pravidelnú anketu. Europoslancov a europoslankýň sa v nej budeme pýtať na aktuálne témy, ktoré sa týkajú EÚ.

Tempo očkovania proti covidu-19 v Európe je pomalšie, ako sa očakávalo. Na európskej úrovni sú zatiaľ schválené tri vakcíny, a hoci EÚ vopred uzavrela zmluvy na stovky miliónov dávok, dodávky vakcín meškajú.

Cieľ dosiahnuť kolektívnu imunitu už v lete je ohrozený a Európska komisia čelí kritike za to, ako postupovala pri nákupe a posudzovaní vakcín. Na druhej strane však zaznievajú argumenty, že Únia dohodla lepšie ceny aj právnu ochranu, ak by sa objavili komplikácie.

Europoslancov a europoslankýň sme sa preto pýtali:

Ako hodnotíte stratégiu EÚ pri nákupe vakcín a očkovaní proti covidu-19? Považujete spoločný postup na európskej úrovni za dobré riešenie?

Dostali aj druhú, otvorenú otázku, ktorá bude súčasťou ankety každý mesiac: Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Tu sú ich odpovede:


Monika Beňová (Smer)

Ako hodnotíte stratégiu EÚ pri nákupe vakcín a očkovaní proti covidu-19? Považujete spoločný postup na európskej úrovni za dobré riešenie?

Európska komisia kladie v zmysle stratégie v oblasti vakcín proti ochoreniu covid-19 od začiatku dôraz na rovnocenný prístup pre všetky členské štáty, ktorý sa týka aj nákupnej ceny vakcín. Takýto koordinovaný postup považujem za prejav solidarity, pretože ak by sa neobstarávalo spoločne, členské štáty by si navzájom konkurovali.

Vzhľadom na tragickú neschopnosť a amaterizmus našej súčasnej vlády v boji s pandémiou koronavírusu, keď sa jej predstavitelia nevedia dohodnúť ani na opatreniach a obrovské problémy im spôsobujú aj nákupy testov, som presvedčená, že bez spoločného postupu by Slovensko nakupovalo vakcíny omnoho neskôr a drahšie, teda za nevýhodnejších podmienok.

Postup Európskej komisie, samozrejme, môže mať isté nedostatky, ale existuje v ňom jednoznačne nastavený systém, ktorý je možné na základe získaných skúseností zlepšovať, posilňovať jeho transparentnosť a efektívnosť rozhodovacích procesov.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Ukázalo sa, že vláda bez vízie, ako v súčasnej ťažkej situácii pomôcť ľuďom, je čoraz viac odtrhnutá od reality. Namiesto reálnej pomoci na záchranu ekonomiky a konštruktívnych predvídateľných riešení sme neustále len svedkami chaosu a chýbajúcej stratégie. Výsledkom je absencia elementárnej dôvery a obrovský nárast frustrácie v spoločnosti.

Zmierňovanie dosahu krízy spôsobenej pandémiou ochorenia covid-19 a potreba pomoci ľuďom, ktorých pracovné miesta sú ohrozené alebo o prácu už bohužiaľ prišli, pritom musí byť prvoradou prioritou každej vládnej moci, ktorá je aspoň trochu schopná vnímať, čo sa okolo nej deje.

Je potrebné zamerať sa na pomoc živnostníkom a malým a stredným podnikateľom, ako aj zabrániť existenčným problémom najviac ohrozených skupín obyvateľstva vrátane mladých rodín, hendikepovaných spoluobčanov či dôchodcov. To by malo byť to povestné svetlo na konci tunela, z ktorého však v súčasnosti nevidíme ani len záblesk.


Vladimír Bilčík (Spolu)

Ako hodnotíte stratégiu EÚ pri nákupe vakcín a očkovaní proti covidu-19? Považujete spoločný postup na európskej úrovni za dobré riešenie?

Spoločné obstarávanie vakcín v EÚ považujem za jediné rozumné a politicky správne riešenie. Ak by si každý štát zháňal vakcíny samostatne, trvalo by to určite oveľa dlhšie, boli by sme svedkami vyšších cien, súťaže veľkých krajín s menšími a novej vlny nebezpečného nacionalizmu, ktorý by sa nemusel skončiť len zápasom o vakcíny.

Vďaka spoločnému obstarávaniu EÚ ukazujeme, že život každého európskeho občana, teda aj Sloveniek a Slovákov, je rovnako dôležitý. Faktom je, že ľudia u nás by dopadli veľmi zle, ak by sme si mali vakcíny obstarávať sami a súťažiť s ďalšími krajinami okolo nás.

EÚ postupovala správne, keď riešila nielen dostatočnú dodávku vakcín, ale aj ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anketa s europoslancami

Európska únia

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie