Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O troch týždňoch strávených v bubline konšpirátorov verných Donaldovi Trumpovi

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Komentátor New York Times Stuart A. Thomson sa odhodlal stráviť tri týždne v bubline priaznivcov konšpiračného hnutia QAnon a nadšencov Donalda Trumpa. Táto bublina mala 900 členov a rozprávali sa online. Thomson ich počúval (bublina bola otvorená) v čase od útoku na Kapitol až po inauguráciu prezidenta Joea Bidena a pár dní po nej, počúval ich každé ráno a zaspával v noci pri počúvaní ich debát.

Svoje pozorovania aj s mnohými linkami na útržky debát spísal do dlhého textu a je to smutné čítanie. Mnohí členovia skupiny totiž do poslednej chvíle verili, že Trump zavedie výnimočný stav a nedovolí Bidenovi ujať sa funkcie. Teraz sú frustrovaní a cítia sa opustení.

Keď Trumpovi sympatizanti útočili na Kapitol, mali vrelú podporu tejto skupiny, ktorej členovia úprimne verili tomu, že voľby boli zmanipulované.

Thomson po svojej skúsenosti píše, že sa mýlime, ak si myslíme, že tieto virtuálne debaty sú odtrhnuté od života: „Načúvanie konšpirátorom – ich nefiltrovaným hlasom – robí z digitálnej konverzácie znepokojujúcu realitu.“

Žijú vo vlastnom svete, ale neskúmajú jeho reálnu podobu, neoverujú si informácie, väčšina ich rozhovorov sa začína vetou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie