Denník N

Je škandál, ako minister Gröhling nerieši vzdelávanie počas pandémie, hovoria jeho analytici, inštitút sa rozpadáva

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Analytici ministerstva školstva upozorňovali, že desaťtisíce detí zostali bez prístupu k vzdelaniu. Po sporoch ministerstvo nepredĺžilo zmluvu trom analytikom a na protest teraz odchádza ich bývalý šéf.

Na ministerstve školstva sa rozpadáva Inštitút vzdelávacej politiky, ktorý má na starosti zbierať a analyzovať dáta o školách a deťoch a navrhovať podľa toho zmeny v školstve.

Analytici spochybnili prácu ministra Branislava Gröhlinga (SaS) a vedenia ministerstva počas pandémie – trom napokon nepredĺžili zmluvu a na protest odchádza aj ich bývalý šéf Michal Rehúš. Skončili tak štyria z deviatich analytikov.

„Je mi nesmierne ľúto, že roky budovaný kvalitný tím IVP sa rozpadá, ale bez dôvery a podpory zo strany vedenia ministerstva sa fungovať nedá,“ komentuje svoj odchod Rehúš na Facebooku.

Bývalý šéf analytikov spochybnil, ako vedenie ministerstva pristúpilo k pandémii. „Spôsob, akým súčasné vedenie ministerstva (ne)rieši vzdelávanie počas aktuálnej krízy, je škandál, a ak sa radikálnym spôsobom nezmení prístup, dôsledky pre niektoré skupiny žiakov a žiačok môžu byť fatálne,“ píše ako o jednom zo svojich dôvodov odchodu.

Ministerstvo reaguje, že sa „v zmysle zákona nevyjadruje k personálnym otázkam týkajúcim sa jednotlivcov“. V krátkej reakcii ešte ministerstvo píše, že Inštitút vzdelávacej politiky má posilnené postavenie a že mu pridelili aj zodpovednosť za prípravu využitia Fondu obnovy v oblasti vzdelávania.

Desaťtisíce detí bez učiteľa a kto o tom nechcel hovoriť

Výčitiek ministrovi Gröhlingovi a jeho vedeniu ministerstva je viac, napríklad aj v súvislosti s dosadením nového vedenia inštitútu. Nosnou témou sú deti v čase pandémie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie