Denník N

Politik SMK si želal vraždenie v redakcii denníka Új Szó

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bývalý štátny tajomník za SMK László Könözsi chcel, aby „vlastenci“ zaútočili na redakciu maďarského denníka, vychádzajúceho u nás, tak ako pri Charlie Hebdo, kde zomrelo 12 ľudí. SMK výrok odsúdila, no politika nepotrestá.

Bývalý štátny tajomník László Könözsi z SMK v internetovej diskusii nepriamo vyzýval do teroristického útoku na redakciu maďarského denníka Új Szó. Želal jej útok podobný tomu, keď extrémisti zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom zomrelo 12 ľudí.

„Ak sa s týmito nedá nič robiť, môžeme len držať palce, že tam nejaká vlastenecká skupina konečne usporiada Charlie Hebdo,“ napísal podľa portálu parameter.sk v diskusii na felvidek.ma. Člen okresného predsedníctva SMK Könözsi kritizoval denník Új Szó, pretože sa nevenoval „posvätnému“ maďarskému sviatku svätého Štefana.

Nacionalistické reči a potkany

„Új Szó je nebezpečné pre maďarský národ, našu národnú menšinu, nie je na Felvidéku väčšia ničivá sila ako oni. Ničia národné vedomie, pocit, výdrž a emócie viac než čokoľvek iné. Stačí sa pozrieť na prizvaných komentátorov z oklieštenej krajiny,“ napísal Könözsi v diskusii.

Oklieštenou krajinou sa rozumie dnešné Maďarsko. Noviny tiež označil za „najhnusnejšie a najpodradnejšie ľavicovoliberálne hniezdo potkanov rozkladajúcich národ“.

 

Bývalý štátny tajomník za Dzurindovej vlády a člen okresného predsedníctva SMK László Könözsi vyzval na Facebooku do útoku na redakciu Új Szó. Reprofoto –  Parameter.sk

Šéfredaktor Új Szó Norbert Molnár zvažuje, že ho dajú na súd. „Poznáme úroveň internetových diskusií, ale pán Könözsi prekročil hranicu. Je to podnecovanie k vražde.“

Veď smajlík

Könözsi tvrdí, že nikoho do ničoho nevyzval. „Keď tam dám smajlík, je to v poriadku? Nemyslel som to úplne vážne.“ V Charlie Hebdo podľa neho boli aj vyhrážky a až potom prišiel útok. „Budem sa držať toho, bolo tam viac prípadov. Nielen ten útok, ktorý som odsúdil, a aj teraz odsudzujem. Použil som to ako synonymum.“

SMK tvrdí, že sa s takýmto názorom nestotožňuje, je to nevhodné vyjadrenia a odsudzujú ho, no nebudú ho riešiť. „Je to individuálne vyjadrenie,“ vraví hovorkyňa strany Helena Fialová.

Gyula Bárdos z predsedníctva strany hovorí, že o výroku nevedel, no mali by sa vyvodiť dôsledky a nemalo by sa to nechať len tak. „Nemal by to nikto vysloviť. Je to zahanbujúce.“

Nenávistný komentár pod článkom neskôr zmizol, Könözsi najskôr tvrdil, že ho zmazal niekto iný. „Ľutujem to a nebanujem, že to niekto zmazal. Skutočne som prekročil určitú hranicu.“ Neskôr povedal, že komentár zmazal sám.

Velebil aj teroristov z ETA

Politik z SMK mal už v minulosti podľa šéfredaktora Új Szó Molnára podobné reakcie, no nikdy nie takéto hrubé. Aj Könözsi priznáva, že sa podobne vyjadroval aj v minulosti. „Možno aj hrubšie, ale nikdy som pre to nemal problém.“

Könözsi je radikálnymi či dvojznačnými výrokmi známy. V reakcii pod rozhovorom so spisovateľom Lajosom Grendelom o autonómii spred dvoch rokov napríklad píše, že autonómiu nikto nikdy nezískal rokovaniami, ale si ju musel vybojovať.

V reakcii na tvrdenie mladého aktivistu a autora rozhovoru, že o autonómii treba najprv presvedčiť väčšinový národ, Könözsi hovorí, že je to typický príklad uvažovania zradcov národa. A ďalej: „Len by som poznamenal, že v jeho veku baskickí mladíci založili ETA, ale nie českého výrobcu vysávačov. No, to bola veľká vec.“

Könözsi bol v druhej vláde Mikuláša Dzurindu štátnym tajomníkom na ministerstve pôdohospodárstva. V roku 2012 kandidoval za SMK aj do parlamentu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie