Denník N

Putin má problém: čo urobí s Navaľným? Hrozí mu majdan? A čo spraví EÚ? Odpovedá Duleba

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina padla prudko dole. V uliciach ruských miest ľudia skandujú: Putin - zlodej! Na snímke sa Putin otužuje počas pravoslávneho zvyku na začiatku roka 2021. Foto - TASR/AP
Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina padla prudko dole. V uliciach ruských miest ľudia skandujú: Putin – zlodej! Na snímke sa Putin otužuje počas pravoslávneho zvyku na začiatku roka 2021. Foto – TASR/AP

Ruský prezident to už dáva na Lukašenka, vraví analytik Alexander Duleba a vysvetľuje, ako chce Kremeľ zabrániť majdanu.  

Rusko má po víkende za sebou jeden z najhorších dní, ak to meriame úrovňou politických represií.

Počas nedeľných protestov proti Putinovmu režimu policajti zadržali vyše 5-tisíc demonštrantov. Od roku 2011, teda odkedy ruská organizácia OVD-Info začala rátať počty zatknutých ľudí na demonštráciách, je to vôbec najväčšie číslo.

Vo viacerých prípadoch použila polícia brutálne násilie vrátane použitia elektrošokov, ťahania po zemi, pritláčania na zem či bitia obuškami.

Davy protestujúcich pritom vyšli do ulíc napriek tomu, že im hrozilo zatknutie a v Moskve aj Petrohrade uzavreli ťažkoodenci historické centrum i metro.

„Na ruskej politickej scéne sa dvíha vietor,“ komentoval to nemecký portál Zeit.

Práve v Berlíne boli mimo Ruska najväčšie protesty za oslobodenie opozičného lídra Alexeja Navaľného. A od Nemecka sa očakáva rázna reakcia, ak ruský súd v utorok predĺži jeho väzenie a Putinov režim bude stupňovať politické represie.

Na demonštrácii v Petrohrade. Foto – TASR/AP

Ruská prokuratúra v pondelok vyhlásila, že podporí zmenu Navaľného trestu na nepodmienečný – v tom prípade by mu hrozilo až 3,5 roka väzenia.

Protikorupčného youtubera zatkli na letisku v Moskve hneď po jeho návrate z Nemecka, kde sa liečil po otrave novičkom.

Čo bude ďalej?

„Ďalšiu dynamiku protestov určí to, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie