Denník N

Vráť sa na juh zbierať bavlnu, kričali naňho diváci. O’Ree bol prvým hráčom tmavej pleti v NHL

Willie O'Ree v drese Bostonu Bruins. Foto - TASR/AP
Willie O’Ree v drese Bostonu Bruins. Foto – TASR/AP

Hokejisti v NHL majú v týchto dňoch na zadnej strane prilieb nálepku s mužom v klobúku a budú ju nosiť až do konca februára. Je ním dnes 85-ročný Willie O’Ree, ktorý sa pred 63 rokmi stal prvým hráčom tmavej pleti v NHL.

O’Ree vyrastal v kanadskom Frederictone, kam kedysi pred otroctvom utiekli jeho starí rodičia. V NHL odohral za Boston Bruins 45 stretnutí a klub sa chystá 18. februára slávnostne vyradiť jeho niekdajšie číslo.

O’Reeho dvadsaťdvojka bude pod strechou TD Garden visieť vedľa čísel legiend ako Bobby Orr, Phil Esposito, Ray Bourque a raz zrejme aj pri čísle Zdena Cháru. V období, keď za Bruins debutoval, však O’Reeho nepovažovali za priekopníka a médiá o ňom informovali ako o akomkoľvek ďalšom hráčovi.

„Mne osobne o publicitu nešlo, ale mohlo to byť dôležité pre ďalších hráčov tmavej pleti, ktorí mali v hokeji ambície. Ukázalo by im to, že sa to dá,“ spomínal bývalý útočník pred rokmi pre oficiálny web NHL.

Ako človeka, ktorý v hokeji prelomil bariéry, si ho NHL začala viac vážiť až od druhej polovice 90. rokov. Pred štyrmi rokmi ho uviedli do Siene slávy NHL v kategórii osobností, ktoré prispeli k budovaniu ligy.

Hádzali naňho čierne mačky

O’Ree bol najmladším z trinástich detí a v hokeji odmalička vynikal. Ako juniorovi mu tréneri často opakovali, že by sa mohol stať prvým hráčom tmavej pleti v NHL, čo mu dodávalo motiváciu.

K splneniu sna mu pomohlo tajomstvo, o ktorom vedela len jedna z jeho sestier a najbližší kamarát. O’Ree klubom klamal o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie