Denník N

Bežecký hipster popieral tréningové metódy, no zmenil Ameriku. Mal by 70 rokov, nedožil sa ani 25

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

jeden z najvplyvnejších bežcov všetkých čias by v týchto dňoch oslavoval 70 rokov. Okrúhleho jubilea sa však nedožil. Toho aktuálneho ani mnohých pred ním.

Američan Steve Prefontaine zomrel už ako 24-ročný. A hoci nikdy nezískal olympijskú medailu ani nevytvoril svetový rekord, bežecký svet zmenil ako málokto.

Z aktivity, ktorú považovali za nezáživnú, urobil mainstream. Bežecký boom, ktorý v 70. rokoch v USA naštartoval, sa neskôr preniesol do celého sveta.

Tisícky fanúšikov si však nezískal uhladenou bežeckou technikou či dokonalou životosprávou. Práve naopak. Charakterizovala ho živočíšnosť a spontánnosť – na atletickej dráhe aj mimo nej.

Svojimi vyhláseniami motivoval aj poburoval. Pre jedných bol ikonou, druhí proti nemu protestovali.

Bol bežeckým hipsterom. Mal v sebe bezstarostnosť Forresta Gumpa, ale aj rozhodnosť a sebavedomie, pre ktoré ho prezývali Muhammad Ali v tretrách. Najčastejšie ho však prirovnávajú k Jamesovi Deanovi – rebelovi, ktorý bojuje proti autoritám a napokon doplatí na spontánny štýl života.

Aj Steve Prefontaine zomrel ako 24-ročný pri autonehode. Po vydarených pretekoch oslavoval a nezvládol nočný návrat domov. V krvi mu namerali 1,5 promile alkoholu.

Výklus ju pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo vašej podcastovej aplikácii.


Ako väčšina študentov v zámorí, aj Prefontaine začínal s americkým futbalom a basketbalom. Pre nízky vzrast však dostával v zápasoch len málo priestoru, čo sa vylučovalo s jeho súťaživou povahou.

Ako ôsmak si všimol pri ihrisku trénovať stredoškolských bežcov, a hoci beh pokladal za nezáživný, skúsil to. Rýchlo sa ukázalo, že dokáže rovnocenne pretekať aj so staršími, a bolo rozhodnuté o jeho športovej budúcnosti.

V rodnom Oregone zakrátko dominoval, no na národnej úrovni sa zatiaľ nepresadil. Po 53. mieste na prestížnom stredoškolskom šampionáte v cezpoľnom behu začal trénovať spôsobom, ktorý popieral základné tréningové metódy.

Behal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie