Denník N

Miestni na Čertovici upravujú trate na bežecké lyžovanie aj bez developera, na ojazdený ratrak sa vyzbierala verejnosť (reportáž)

Upravené bežkárske trate na Čertovici. Foto – Adriana Lazoňová
Upravené bežkárske trate na Čertovici. Foto – Adriana Lazoňová

V sedle Čertovica obnovilo občianske združenie z Brezna tradíciu bežeckého lyžovania, chceli by tu stredisko na úrovni Skalky. Tento rok sa im podarilo kúpiť vhodný ratrak, bez úspešnej verejnej zbierky by to však nešlo.

Parkujeme v sedle Čertovica, sneží tu aj napriek otepleniu v posledných dňoch. Nadmorská výška necelých 1300 metrov žičí zimným športom bez nutnosti zasnežovania. Prezúvame sa do backcountry lyží, posádky okolitých áut do skialpov či klasických bežiek. Skialpinisti mieria na obe strany hrebeňovej červenej trasy, bežkári najmä na novoupravené trate.

Sedlo Čertovica rozdeľuje východnú a západnú časť Národného parku Nízke Tatry. Vedie cezeň cesta prvej triedy z Horehronia na Liptov. Sedlo pôsobí oveľa ospalejším dojmom ako susedné Donovaly, kde je, naopak, živelný rozvoj, ktorý vyvrcholil snahou o postavenie lyžiarskej haly na letné lyžovanie.

Prvá časť našej dnešnej trasy mierne stúpa do sedla za Lenivou. Vedie po širokej lesnej ceste, môžeme ísť v klasickej stope s lyžami vedľa seba alebo po širšej časti, ako komu vyhovuje. Za pekného počasia by sme odtiaľto videli centrálnu časť Nízkych Tatier s najvyšším vrcholom Ďumbierom, no dnes nám celý deň sneží. V sedle za Lenivou sa odpája hrebeňovka, my pokračujeme k útulni Líška po trati upravenej ratrakom. V lete by sme šli po zelenej značke cez vrchol Beňušky, dalo by sa aj teraz, no chceme vyskúšať trate.

Úsek trasy pre nenáročných lyžiarov. Foto – Soňa Mäkká

Úvodná časť trasy je aj turistickou značkou, takže sa tu stretávajú peší turisti s bežkármi, nedochádza však k žiadnym zjavným kolíziám. Keď sme v stope, vyhýbame sa iným bežkárom, peší turisti chápu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cestovný ruch

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie