Denník N

Putinova čierna labuť: S Navaľným vo väzení sa problém Kremľa nekončí, nemá víziu dobrej budúcnosti

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (44) na moskovskom súde. Foto - TASR/AP
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (44) na moskovskom súde. Foto – TASR/AP

Moskovský súd poslal Putinovho najvýznamnejšieho kritika do väzenia. Napriek tomu je porazený Kremeľ, hovorí ruský historik Sergej Lukaševskij.

Na ruskej Sibíri ho otrávili novičkom, upadol do kómy, počas liečenia v Nemecku mu v Rusku hrozili väzením, no aj tak sa vrátil do Moskvy, kde ho okamžite zatkli a nakoniec poslali do väzenia.

Tak sa dá v skratke opísať posledných šesť mesiacov 44-ročného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Moskovský súd ho dnes v kontroverznom procese odsúdil na 3,5 roka.

Navaľnyj si má odsedieť tri a pol roka v trestaneckej kolónii všeobecného režimu mínus obdobie strávené v domácom väzení – teda 2 roky a osem mesiacov. Proti verdiktu sa plánuje odvolať.

„Vo svojej pomste proti Alexejovi Navaľnému a jeho stúpencom ruské orgány strhli všetku zostávajúcu fasádu spravodlivosti a dodržiavania ľudských práv. Politicky motivované odsúdenie ukazuje skutočnú tvár ruských úradov, ktoré, zdá sa, majú v úmysle zavrieť každého, kto sa odváži vystúpiť proti ich zneužívaniu a potláčaniu ľudských práv,“ vyhlásila Natalia Zviaginová, riaditeľka moskovskej pobočky Amnesty International.

Pred budovou súdu, kde protestovali Navaľného stúpenci, sa masovo zatýkalo. Podľa OVD-Info zadržala polícia počas procesu a po súde vyše tisíc ľudí. Medzi zatknutými boli aj viacerí novinári.

Navaľného súdili v takzvanej kauze Yves Rocher za údajnú spreneveru v ruskej pobočke francúzskej kozmetickej firmy. Už v roku 2014 ho za ňu odsúdili podmienečne na 3,5 roka na rozdiel od jeho brata Olega, ktorý si trest odpykal natvrdo.

Tentoraz súd zmenil trest na nepodmienečný aj pre Alexeja Navaľného. Celý proces sprevádzajú pochybnosti, ľudskoprávne organizácie Navaľného považujú za väzňa svedomia.

Ešte pred verdiktom odstúpil z vedenia moskovského súdu jeho predseda a zmenil sa aj sudca, ktorý o prípade opozičného politika rozhodoval.

Navaľnyj: Putin sa zapíše do histórie ako travič

„Dajme si trochu matematiky. V roku 2014 padol verdikt a teraz je rok 2021 a v tomto prípade ma stále prenasledujú. (…) Prečo? Niekto chcel, aby som bol zatknutý už od chvíle, keď som prekročil hranice,“ povedal v záverečnej reči Alexej Navaľnyj.

Pripomenul, že Európsky súd pre ľudské práva už rozhodol, že proces nebol spravodlivý a jeho brat si už za to odsedel 3,5 roka a on sám rok v domácom väzení. Samotná firma Yves Rocher vyhlásila, že neutrpela žiadnu škodu.

Celý proces označil Navaľnyj za zinscenované a nezákonné predstavenie.

„Dôvodom je nenávisť a strach jednej osoby žijúcej v bunkri. Spôsobil som jej smrteľnú urážku tým, že som prežil,“ dodal Navaľnyj. „Žiadam okamžité prepustenie pre seba a všetkých politických väzňov.“

Putina pomenoval Vladimir Travič: „Nikdy sa nezúčastnil na debatách. Vražda je jediný spôsob, ako vie bojovať. Zapíše sa do histórie iba ako travič.“

Politický Černobyľ

Okrem toho, že proces s Navaľným už pred rokmi európsky súd označil za neodôvodnený, absurdné je aj to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie