Denník N

Peniaze z plánu obnovy nemajú byť odmenou za získané hlasy vo voľbách

Foto – TASR
Foto – TASR

Plán musí reagovať na aktuálne potreby v sektoroch s investičným dlhom. To sú u nás asi všetky, ale my sa musíme riadiť aj odporúčaniami Európskej únie.

Katarína Nikodemová, Budovy pre budúcnosť
Lucia Szabová, (Znepokojené matky) za iniciatívu Zelený reštart 

Plán obnovy a odolnosti, ktorý vzniká v gescii ministerstva financií, sa aktuálne prerába. Jeden by čakal, že na základe vecných pripomienok z Európskej komisie naši politici a odborníci usilovne upravujú priority tak, aby sme zabili dve muchy jednou ranou – vyriešili najpálčivejšie problémy Slovenska a zároveň ulahodili prísnym európskym kritériám. Zdá sa však, že to, čo sa deje, je niečo iné. My údajne upravujeme plán obnovy tak, aby delenie peňazí odpovedalo pomeru podľa volebného výsledku. Peniaze z plánu obnovy by však nemali byť odmenou za hlasy vo voľbách. Nemali by byť rozdeleným lupom pre najsilnejšieho.

Ľudsky sa dá pochopiť, že vytvoriť zmysluplný plán reforiem rozhodne nie je jednoduchá úloha. Navyše vláda pracuje pod časovým stresom a v čase pandémie, keď sa popri bežných politických témach neustále rieši aj agenda okolo pandémie. Pre porovnanie, o znení partnerskej dohody vo veci eurofondov sa vedú rokovania už takmer dva roky.

Plán obnovy vznikal necelých približne deväť mesiacov. Peniaze na plán obnovy však sú bezprecedentnou príležitosťou reformovať oblasti, ktoré sú na Slovensku zanedbané. Ak má byť plán obnovy dobrý, nie je to ľahká úloha. Potrebujeme nielen dohnať zameškané, ale podľa vízie fondu obnovy a odolnosti aj predbehnúť dobu a Slovensko zodolniť pred krízovými situáciami. Na to by sme reálne potrebovali viac, ako môžeme vyčerpať. Práve preto potrebujeme uvážlivé politické rozhodnutia. Plán obnovy zároveň musí splniť niekoľko dôležitých kritérií. Nastavené sú percentá na klimatické projekty (37 percent) a digitalizáciu (20 percent). Podmienkou je tiež, že žiadny z projektov nesmie klímu poškodzovať.

Plán musí reagovať na aktuálne potreby v sektoroch s investičným dlhom. To sú u nás asi všetky, ale my sa musíme riadiť aj odporúčaniami Európskej únie. Tá medzi opatreniami, ktoré v pláne obnovy vyžaduje, menuje napríklad renovácie budov, podporu obnoviteľných zdrojov energie, projekty zelenej transformácie a digitalizácie, projekty sociálnej a územnej kohézie a vzdelávanie. Plány by mali reflektovať potreby danej krajiny a zároveň by mali byť v súlade s cieľom Európskej únie o konkurencieschopnej a odolnej Európe. Musí ísť o podporu reforiem, ktoré povedú k zmene, nielen o hasenie problémov. A musia byť uskutočnené v pomerne krátkom čase.

Pre Slovensko je alokovaných z plánu obnovy a odolnosti 5,84 miliardy v grantoch. Podmienkou však je, že musíme ako krajina priebežne vykazovať plnenie kritérií a plynulé čerpanie prostriedkov, nie neskôr ako v roku 2026. Vzhľadom na to, že už pri eurofondoch čerpáme pomaly, mali by sme naozaj vyberať projekty, ktoré sú realizovateľné a alokované zdroje neskončia neprečerpané. Nevyčerpané prostriedky sú totiž premárnené príležitosti.

Keby sme mali ako krajina pripravenú dlhodobú víziu, kam sa chceme uberať, s jasne definovanými cieľmi, bolo by to ľahšie. Dokázali by sme jednoduchšie vyňať rýchlo uskutočniteľné projekty. Ale my, zdá sa, stratégie tvoríme len do zásuviek. Aj integrovaný národný energeticko-klimatický plán, podľa ktorého by sme mali a aj musíme postupovať, bol v čase schválenia v podstate neaktuálny a nedostatočný a ako krajina nevieme využiť jeho potenciál na vlastný rozvoj.

Prospelo by tiež, keby prebiehala reálna občianska participácia. Zapojenie odborníkov by malo mať jasný a transparentný proces. Táto odbornosť by mala ísť nad rámec striktného delenia agendy medzi rezorty a politických hier. Ak ideme reformné priority tejto krajiny deliť podľa hlasov vo voľbách, celý tento proces je zlý. Je jedno, kto má aký rezort, ale delenie si prostriedkov plánu obnovy na základe hlasov vo voľbách pripomína delenie si koristi po bitke. Toto by nemala byť cesta, ako transparentne a efektívne riadiť túto krajinu. Čas beží a Brusel na náš plán čaká. Nesklamme ho. Teda nesklamme v prvom rade seba a naše deti, ktoré budú tieto financie splácať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie