Denník N

Zažil tu počiatočný šok. Kanadský tínedžer v Nových Zámkoch bojuje o post draftovej jednotky

Brandt Clarke v Nových Zámkoch. Foto - Štefan Mácsadi/HC Nové Zámky
Brandt Clarke v Nových Zámkoch. Foto – Štefan Mácsadi/HC Nové Zámky

Slovenská liga by mu mala pomôcť pochopiť, čo ho čaká v NHL, tvrdí odborník.

Nestáva sa často, aby si prestížne zahraničné médiá ako The Athletic alebo The Hockey News všímali najvyššiu slovenskú hokejovú ligu. V tejto sezóne však na to majú dobrý dôvod, keďže na Slovensku hrá hokejista, o ktorom sa hovorí ako o možnej jednotke v najbližšom drafte do NHL.

17-ročný Brandt Clarke mal pôvodne pôsobiť v kanadskej juniorskej súťaži OHL rovnako ako jeho o dva roky starší brat Graeme. OHL sa však pre pandémiu nezačala a možno sa ani nezačne, Clarkovci si teda podobne ako mnohí iní hráči hľadali klub v Európe.

Brandtovi najskôr padlo pôsobenie v druhej švédskej lige, a keď Graeme v decembri skončil v kempe kanadskej dvadsiatky, agent oboch bratov Randy Robitaille dostal nečakanú ponuku. „Ozvali sa nám Nové Zámky s tým, že by pre mňa a brata mali miesto. Nad možnosťou zahrať si spolu sme neváhali,“ vraví pre Denník N Brandt Clarke.

Starší Graeme sa po šiestich zápasoch presunul do AHL, kde bojuje o šancu v prvom tíme New Jersey Devils. Brandt zostal na Slovensku, a hoci HC Nové Zámky prehrali sedem zápasov za sebou, jeho talent je neprehliadnuteľný.

Ukázal ho napríklad v zápase proti Popradu, v ktorom sa cez niekoľkých protihráčov dostal až k bráne a dorážkou strelil svoj prvý profesionálny gól. „Bol to pre mňa veľký moment. Vždy sa cítite lepšie, keď máte prvý gól už za sebou. Chlapci mi odložili puk, takže naň budem mať spomienku do konca života,“ hovorí Clarke.

Dočítate sa:

  • ako Clarke v slovenskej lige zmenil svoju hru;
  • prečo bola preňho vhodnou voľbou;
  • čo na jeho výkony hovorí odborník na talenty;
  • v čom sa po odchode brata učí samostatnosti;
  • ktorý slovenský mladík sa mu herne vyrovnáva.

Vyšiel z komfortnej zóny

Clarke je výborným korčuliarom a má predpoklady, aby sa stal ofenzívnym obrancom svetovej úrovne. V zámorí ho prirovnávajú napríklad k Erikovi Karlssonovi, v juniorskej súťaži bol zvyknutý rozohrávať presilovky a získavať množstvo bodov. Zrejme aj preto hovorí, že na Slovensku zažil „počiatočný šok“.

„Najmä zo začiatku ma veľmi zasiahlo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie