Denník N

Koalícia má pri Lipšicovi dilemu: Je top kandidát, ale ľudia nemusia úradu pod jeho vedením dôverovať

Daniel Lipšic. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak niekto tvrdí, že je to vopred jasné, tak by sa mal zamyslieť nad dôveryhodnosťou svojich zdrojov, tvrdí o voľbe špeciálneho prokurátora podpredseda parlamentu za OĽaNO a kedysi Lipšicov hovorca Gábor Grendel.

Advokát Daniel Lipšic a prokurátor Peter Kysel sú kandidáti na špeciálneho prokurátora, ktorým sa podarilo najviac presvedčiť poslancov koalície počas vypočúvaní na ústavnoprávnom parlamentnom výbore. O nich dvoch sa bude teraz rokovať.

Hoci postup koalície mohol navodzovať dojem, že je dohoda na zvolení Lipšica, poslanci neoficiálne hovoria, že nič nie je dohodnuté. V posledných dňoch navyše pribudli výzvy, aby Lipšic zvolený nebol. Povedali to dve protikorupčné mimovládne organizácie: Transparency International, ktorá podporila Kysela, a Nadácia Zastavme korupciu.

„Kandidát Daniel Lipšic z nášho pohľadu nie je schopný presvedčiť dostatočnú časť verejnosti o svojej nestrannosti, či už voči bývalým politickým kolegom, alebo klientom. V čase nízkej dôvery verejnosti v dosahovanie spravodlivosti na Slovensku by bolo jeho zvolenie v konkurencii ďalších troch kvalitných kandidátov nešťastným krokom,“ vyhlásila nadácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie