Denník N

Pomôže nám Sputnik a čínske vakcíny? Čo hovoria dáta o ich bezpečnosti a účinnosti

Očkovacie centrum Sputnik V v Brazílii. Foto - tasr/ap
Očkovacie centrum Sputnik V v Brazílii. Foto – tasr/ap

Štúdia v Lancete hovorí, že ruský Sputnik je účinný na 92 percent. O jeho možnom schválení sa debatuje v Nemecku aj Česku.

Nie je veľa pozitívnych rebríčkov, v ktorých by Srbsko patrilo medzi najlepšiu svetovú desiatku. V súčasnosti však táto balkánska krajina predbehla mnohé bohatšie a vyspelejšie štáty v očkovaní obyvateľstva proti chorobe covid-19.

V počte podaných dávok na 100 obyvateľov (6,4) sú Srbi na siedmom mieste na svete. Sú teda lepší ako akákoľvek krajina EÚ a dvaapolkrát rýchlejší ako Slovensko. Za posledný týždeň je krajina v počte podaných dávok piata.

Srbsko môže takto rýchlo očkovať hlavne z toho dôvodu, že má čím. Po tom, čo im americko-nemecké duo Pfizer-BioNTech poslalo na prelome rokov len niečo vyše 10-tisíc dávok svojej vakcíny, krajine ponúklo vakcínu Rusko a hlavne Čína.

Milión dávok

V polovici januára v Belehrade pristálo lietadlo s miliónom dávok vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm. Vakcína je dvojdávková, takže toto množstvo stačí na zaočkovanie dvoma dávkami 7 percent populácie 7-miliónového štátu. Krajiny EÚ môžu o takýchto počtoch na sklade zatiaľ len snívať.

Po tom, čo západné firmy (Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca) oznámili Európskej únii zníženie dodávok vakcín najbližšie týždne, sa aj v európskych štátoch začína hovoriť o alternatívach. Celkovo je vo svete schválených jedenásť vakcín.

Najčastejšie sa spomína možnosť schválenia a používania ruskej vakcíny Sputnik a čínskej vakcíny od spoločnosti Sinopharm. Čo o nich zatiaľ vieme?

Sputnik V

Sputnik V (V v názve znamená vakcínu a odkazuje na prvú umelú družicu vo vesmíre) je vakcína, ktorú vyvinul Gamalejov inštitút v Rusku.

„Je to podobná vakcína ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie