Denník N

Je to katastrofa, hladujeme – ako pandémia zasiahla prefeminizovaný odevný priemysel

Textilná fabrika v Dháke. Zdroj - Flickr/NYU Stern BHR
Textilná fabrika v Dháke. Zdroj – Flickr/NYU Stern BHR

Nadnárodné odevné firmy zrušili počas pandémie objednávky v hodnote 16 miliárd dolárov. Doplatili na to ich dodávatelia a ešte viac ich zamestnankyne a zamestnanci.

Osemdesiat percent zamestnankýň a zamestnancov prevažne ázijských odevných fabrík, ktoré dodávajú tovar pre veľké svetové značky, v tomto období hladuje. Štvrtina ide spať hladná každý deň. Deje sa to aj tým, ktorým sa podarilo udržať si prácu v sektore ťažko postihnutom epidemiologickými opatreniami. Veľkú väčšinu, odhadom 80 percent ľudí zamestnaných v odevných fabrikách, tvoria ženy a dievčatá. Celosvetovo ich je niekoľko desiatok miliónov.

To, že za novými kolekciami rýchlej módy, ale aj prestížnejších značiek, je denné zdieranie hlavne žien často pracujúcich v pomeroch pripomínajúcich pracovné prostredie z čias priemyselnej revolúcie, nie je žiadna novinka. A doteraz na tom len málo zmenili rôzne kampane (hoci, vďaka aj za ne) a uvedomelosť časti verejnosti, ktorá sa snaží nakupovať eticky.

Pandémia koronavírusu má navyše potenciál zvrátiť akýkoľvek pokrok v tejto oblasti. Už teraz je evidentné, že na mnohých miestach sa situácia prudko zhoršuje. Ukazuje to aj prieskum ľudskoprávnej organizácie zameranej na práva robotníkov Worker Rights Consortium (WRC), z ktorého sme citovali na začiatku tohto textu. Vznikol na základe rozhovorov so zamestnankyňami a zamestnancami v Mjanmarsku, Indii, Indonézii, Lesothe, na Haiti, v Salvadore, Kambodži a Bangladéši.

Ten istý príbeh

Opisovali, ako im krátia mzdy, často až o dvadsať percent, čo je pre nich zdrvujúce, ako im dlhujú výplaty už od jari, čo sa vyšplhalo do stoviek eur, ako ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie