Denník N

Freddie Mercury si nekrológ napísal sám. Pred 30 rokmi na albume Innuendo

Kapela počas posledných oficiálnych fototermínov v roku 1990. Foto – queenonline.com
Kapela počas posledných oficiálnych fototermínov v roku 1990. Foto – queenonline.com

Bol to prvý z tých mnohých dôležitých albumov roka 1991. Objavil sa ešte pred tým, než to naplno rozbalila nová generácia muzikantov, aj pred prelomovými nahrávkami niekoľkých ďalších zavedených mien.

Za iných okolností by to mohol byť úspešný reštart, pretože skupina Queen práve podpísala zmluvu s vydavateľstvom Hollywood Records, ktorou mala našliapnuté na to, aby sa konečne presadila aj na americkom trhu. No čo vtedy vedeli len štyria muzikanti a najužší okruh ľudí okolo nich, čoskoro pochopili všetci. Bola to rozlúčka – vo veľkom štýle. Kolekcia dvanástich piesní pod názvom Innuendo vyšla 4. februára 1991.

Hudobnú scénu vtedy zásadne poznačila ešte jedna úzko súvisiaca správa. Pred koncom roka, 24. novembra, zomrel Freddie Mercury. Ten album bol najmä o tom. Tematizoval vedomie blížiacej sa smrti vo forme posledného diela a stal sa prvým takýmto albumom v popmusic.

Až kým nepadnem

„Či by som to všetko urobil znovu? Áno, samozrejme. Prečo nie?“ hovorí Mercury bez zaváhania vo videodokrútke pred odovzdaním ceny za prínos do hudby na Brit Awards 1990. Vzápätí vyšla skupina Queen na pódium a ten kontrast nemohol byť väčší. Namiesto extrovertnej rockovej hviezdy sa zjavil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1991 - rok v hudbe

Kultúra

Teraz najčítanejšie