Denník N

Počas prechádzok po záhrade vyzbieral milióny na boj proti covidu. Kapitán Tom napokon chorobe podľahol

Kapitán sir Thomas Moore. Foto - TASR/AP
Kapitán sir Thomas Moore. Foto – TASR/AP

Pamätajte, zajtra bude dobrý deň, opakoval kapitán Tom Moore Britom niekoľkokrát.

Keď koncom marca minulého roka vyhlásila britská vláda v snahe skrotiť rýchlo sa šíriacu epidémiu covidu-19 v krajine lockdown, kapitánovi Tomovi chýbal ani nie mesiac do oslavy stých narodenín.

Prijal vtedy výzvu od dcéry, že do svojej storočnice stokrát prejde okolo záhrady.

Na okruhu dlhom 25 metrov pred sebou vojnový veterán niekoľkokrát denne tlačil svoju chodúľku a dúfal, že sa mu tým podarí vyzbierať tisíc libier (1 135 eur) na podporu britského zdravotníctva. Tomu podľa vlastných slov vďačil za „mimoriadnu“ starostlivosť, keď mu diagnostikovali rakovinu kože a keď si v roku 2018 zlomil bedrový kĺb.

Napokon vyzbieral takmer 33 miliónov libier (37,45 milióna eur).

„Zajtra bude lepší deň,“ odkázal Britom, ktorí v tom čase bojovali s ešte relatívne neznámym vírusom. V krajine vládlo napätie, strach, plnili sa nemocnice aj márnice a v ťažkom stave hospitalizovali aj premiéra Borisa Johnsona.

Stal sa akýmsi symbolom boja proti covidu – aj vďaka piesni, ktorú naspieval a vyhral s ňou hitparádu.

Pozoruhodný rok

Tom Moore napokon v utorok sám na covid zomrel. V januári mu vyšiel pozitívny test a až do nedele sa na pneumóniu liečil doma. Potom však začali problémy s dýchaním, potreboval pomoc, a tak ho hospitalizovali v nemocnici pri meste Bedford asi 80 kilometrov severne od Londýna, kde žil so svojou mladšou dcérou Hannah a jej rodinou.

„S obrovským smútkom vám oznamujeme, že náš drahý otec – kapitán sir Tom Moore – zomrel,“ vyhlásili už v utorok, dva dni po hospitalizácii, jeho dcéry Hannah Ingramová-Moorová and Lucy Teixeirová, ktoré s ním strávili posledné hodiny jeho života „rozprávaním sa, spomínaním na naše detstvo a našu úžasnú mamu“.

Posledný rok života ich otca bol pozoruhodný. Podľa jeho dcér omladol a „zažil veci, o ktorých predtým len sníval“. Všetko začalo prechádzkami po záhrade.

Stokrát do stých narodenín

Kapitán sir Thomas Moore sa narodil v roku 1920 v meste Keighley na sever od Manchestru a Leedsu do rodiny staviteľov. Aj on sa vyučil, aby mohol kráčať v rodinných šľapajach. Potom však začala druhá svetová vojna, do ktorej mladého inžiniera povolali.

Najprv regrútov v Indii učil jazdiť na motorkách. Jazda na motocykli bolo jeho celoživotnou vášňou, vypestoval si ju ešte ako chlapec. Potom ho preložili do Mjanmarska, v roku 1940 sa stal kapitánom a po vojne pôsobil ako inštruktor v škole obrnených bojových vozidiel v Bovingtone.

Hoci mnohí ho ako kapitána Toma poznali aj predtým, skutočne známym sa stal až minulý rok, keď začal so svojimi prechádzkami po záhrade. Chcel vyzbierať tisíc libier, čo jeho rodina považovala za vysoký cieľ, lenže ako jeho okruhy s chodúľkou pribúdali, rástli aj dary. Každý milión sa vraj stal míľnikom.

„Je to pre dobro zdravotných sestier a nášho Národného zdravotného systému, pretože robia takú vynikajúcu robotu,“ povedal vtedy. „Každý cent, ktorý získame, si zaslúžia.“

Jeho prechádzky začali postupne vysielať viaceré televízie, od BBC cez CNN po al-Džazíru. Počas poslednej chodník, po ktorom kráčal, lemovali salutujúci vojaci.

Zajtra bude dobrý deň

Keď v deň jeho narodenín zatvorili účet, na ktorý prichádzali príspevky, bolo na ňom takmer 33 miliónov eur. Princ William kapitána Moora nazval „one-man mašinou na fundraising“.

Hlavná sestra anglického Národného zdravotného systému Ruth Mayová povedala, že kapitán Tom „bol modelom všetkého dobrého v tom, ako naša krajina reagovala na covid-19“, a dodala, že pre ňu jeho najväčším úspechom a že tým najdôležitejším na tom, ako prispel v boji proti koronavírusu, bol spôsob, „akým spojil krajinu, a to, že nám všetkým dal povzbudenie vtedy, keď sme to najviac potrebovali“.

„Ľudia opakujú, že to, čo som urobil, je pozoruhodné, avšak v skutočnosti je pozoruhodné to, čo ste vy urobili pre mňa,“ reagoval kapitán Tom počas svojej oslavy, na ktorej povedal tiež, že je príjemné oslavovať stovku s toľkými blahoželaniami.

„Prosím, vždy si pamätajte, že zajtra bude dobrý deň,“ nezabudol dodať.

To je veta, ktorou odpovedal aj v rozhovore pre BBC ešte na začiatku svojej výzvy na otázku, či po všetkom, čo zažil, vie nejako inšpirovať ľudí počas pandémie a uistiť ich, že všetko bude fajn.

Sediac tam v obleku posiatom vojnovými vyznamenaniami, odpovedal: „Pamätajte, zajtra bude dobrý deň, zajtra možno zistíte, že je všetko lepšie, ako bolo dnes.“ Okamžite sa to stalo akýmsi mottom a na Twitteri vznikol aj hashtag TomorrowWillBeAGoodDay.

Od hviezdy hitparády k rytierovi

Tesne pred narodeninami sa so svojím duetom so spevákom Michaelom Ballom You will never walk alone (Nikdy nebudeš kráčať sám) dostal na prvé miesto hitparády. Vo veku 99 rokov je vôbec najstarším „interpretom“, ktorému sa to podarilo.

Okrem personalizovaného blahoželania od kráľovnej dostal na narodeniny viac ako 125-tisíc pohľadníc, ktoré vystavili v bedfordskej škole, a list od podplukovníka Thomasa Millera, v ktorom ho informoval o jeho povýšení z kapitána na čestného plukovníka.

Kapitán Tom bol vraj veľmi dojatý – to, že bude povýšený, nečakal. „Som stále kapitán Tom, tým skutočne som, ale ak sa ľudia rozhodnú volať ma plukovník, ďakujem vám veľmi pekne,“ dodal.

V júli ho ako vďaku za to, že vyzbieral milióny pre zdravotníctvo, kráľovná Alžbeta II. pasovala za rytiera. Pár týždňov predtým si Briti neboli istí, či kráľovnú ešte vôbec niekedy uvidia na verejnosti.

Uvideli. Vtedy, keď sa 94-ročná kráľovná, ktorá počas vojny pracovala ako vodička, vybrala naproti storočnému kapitánovi, ktorý bojoval v Mjanmarsku.

Kráľovná Alžbeta II. pasuje kapitána Toma Moora za rytiera. Foto – TASR/AP

Národná inšpirácia

Kapitán Tom pomáhal v boji proti covidu a nakoniec mu sám podľahol. Ochorenie mu diagnostikovali v januári. Na pneumóniu sa liečil doma, ale pre problémy s dýchaním ho museli hospitalizovať a v nemocnici napokon zomrel.

Na jeho adresu sa však objavila aj výčitka, prečo išiel v decembri s rodinou dovolenkovať na Barbados. Cestu mu zaplatila letecká spoločnosť British Airways ako poďakovanie za všetko, čo v ten rok urobil.

„Nikdy som si nemyslel, že vo veku sto rokov sa ešte dostanem k cestovaniu. Som veľmi vďačný každému, kto s tým pomohol,“ napísal v deň odletu s tým, že si niečo môže „odškrtnúť zo svojho zoznamu želaní“.

Hoci neexistujú dôkazy, že by sa covidom nakazil počas cesty, viacerí poukazujú na to, že cestoval v čase, keď všetkým odporúčali ostať doma. V Británii však vtedy nebol lockdown.

Nič to však nemení na tom, ako kapitán Tom prispel v boji proti pandémii.

Kondolencie zo všetkých strán

Vlajku na Downing Street 10 stiahli na pol žrde a premiér Boris Johnson vo videoodkaze povedal, že kapitán Tom sa stal „nielen národnou inšpiráciou, ale aj svetielkom nádeje pre svet“ a že bol „hrdinom v pravom zmysle slova“.

Kráľovná Alžbeta II. vraj poslala súkromnú kondolenciu. Jej hovorkyňa dodala, že kráľovnine „myšlienky, ako aj myšlienky kráľovskej rodiny sú s nimi [pozostalými], uznávajúc inšpiráciu, ktorú poskytol celému národu a ľuďom okolo sveta“.

Národný zdravotný systém na Twitter napísal: „Ďakujeme vám za všetko, Tom.“

Michael Ball, s ktorým Tom Moore naspieval duet, kapitánovi odkázal, aby odpočíval v pokoji. „Úžasný život, tak dobre prežitý, a hrdina a bojovník až do konca.“

Kondolencie poslali mnohí britskí politici, novinári, moderátori, charitatívne organizácie, armáda, Biely dom.

Po kapitánovi Tomovi ostala veľká inšpirácia, kniha memoárov, duet s Michaelom Ballom, ale hlavne odkaz, ktorý si počas pandémie mnohí Briti opakujú.

Zajtra bude dobrý deň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie