Denník N

Psychologička Schraggeová: Stretla som sa aj s mužom, ktorý niekoľko týždňov doma predstieral, že chodí do práce

Psychologička Milica Schraggeová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Psychologička Milica Schraggeová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Zachovajte si program dňa a napĺňajte ho. A nezabudnite na starostlivosť o seba, nezanedbávajte sa,“ radí psychologička MILICA SCHRAGGEOVÁ ľuďom, ktorí prichádzajú o prácu.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako sa so stratou práce vyrovnávame;
  • čo sú najväčšie riziká v čase nezamestnanosti;
  • prečo záleží na tom, ako prebehne prepúšťanie
  • a prečo by mal mať človek okrem plánu A aj plán B a C.

Čo sa s nami deje v prvom momente, keď prídeme o prácu?

Je to stresová situácia, na ktorú ľudia reagujú rôzne, ale hneď na úvod sa môže dostaviť emocionálne náročný moment, ktorý môžeme označiť za šok. Dokonca aj vtedy, ak s touto možnosťou rátate. Väčšie prepúšťanie sa málokedy úplne utají, vo firmách sa o tom hovorí v kuloároch, ľudia tušia, že to môže prísť, ale nedá sa na to úplne pripraviť, a keď to zrazu padne na vás, je to šok. Po ňom však zväčša prichádza fáza optimizmu a viery v samého seba.

Optimizmu?

Áno, často si totiž človek povie: „Fajn, nevadí, oddýchnem si, budem sa venovať sebe, dobehnem, čo som nestíhal popri práci, a potom si prácu určite nájdem.“ Táto fáza trvá približne tri mesiace, keď človek dokáže nezamestnanosť prežívať pomerne aktívne. Ideálne je, ak si práve vtedy nájde aj nové zamestnanie a predíde tomu, čo môže nasledovať.

Neplatí to, samozrejme, rovnako pre všetkých. To, o čom hovorím, je akási spriemerovaná krivka prežívania priebehu nezamestnanosti, ktorú však ovplyvňuje aj veľa individuálnych faktorov – od toho, akú má človek psychickú výbavu, až po rodinné a sociálne zázemie, ktoré mu môže dodať oporu.

Aké sú ďalšie fázy?

Časom človek príde na to, že nájsť si novú prácu nemusí byť jednoduché. Pocit pohody a sebavedomia začína klesať a môže to prerásť až do prežívania bezmocnosti, depresivity či do fázy apatie, čo je asi najhoršie možné štádium, ktoré zažívajú najmä dlhodobo nezamestnaní.

Vtedy si človek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie