Denník N

Navaľného reč: Malý mužíček v bunkri prichádza o rozum. Svet si ho zapamätá ako Vladimira Traviča spodkov

Alexej Navaľnyj počas procesu. Foto - TASR/AP
Alexej Navaľnyj počas procesu. Foto – TASR/AP

Záverečná reč lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného zo súdu, na ktorom ho odsúdili na 3,5-ročné väzenie pre údajnú spreneveru.

Autor je politický väzeň

Rád by som začal debatou o právnej otázke, ktorú považujem za prvoradú a v tejto diskusii je trochu prehliadaná.

Sedia tu dvaja ľudia a jeden z nich hovorí: Zavrime Navaľného, pretože sa dostavil (na políciu pre podmienku) v pondelok, nie vo štvrtok. Druhý vraví: Zatknime Navaľného, pretože sa nedostavil okamžite po tom, čo sa prebral z kómy.

Bol by som rád, keby si každý zapamätal, že podstatou tohto procesu je zatknúť ma za prípad, v ktorom som už bol oslobodený od trestu – za prípad, ktorý bol uznaný ako vykonštruovaný.

Európsky súd mi dal za pravdu

Keď sa pozrieme na trestné zákony – vaša ctihodnosť, dúfam, že už ste tak raz či dvakrát urobili –, uvidíme, že Európsky súd pre ľudské práva je súčasťou ruského súdneho systému a jeho rozhodnutia sú záväzné.

Ruská federácia spolovice uznala toto rozhodnutie a dokonca mi vyplatila náhradu škody. Napriek tomu bol môj brat pre rovnaký prípad tri a pol roka vo väzení. Pre rovnaký prípad som strávil celý jeden rok v domácom väzení.

Precvičme si trochu matematiku. Verdikt padol v roku 2014, teraz je rok 2021 a ja som stále stíhaný. Prečo práve tento prípad? Existuje dôvod a nie je ním to, že by bol nedostatok trestných oznámení voči mne. Niekto chcel, aby som bol zatknutý v okamihu, keď prekročím hranice (po návrate z Nemecka).

Vysvetlením je nenávisť a strach jedného človeka – muža skrývajúceho sa v bunkri. Smrteľne som ho urazil tým, že som prežil. Prežil som vďaka dobrým ľuďom, vďaka pilotom a lekárom. A potom som sa dopustil ešte závažnejšieho priestupku – neutiekol som a neschoval sa.

Nato sa stalo niečo skutočne desivé: zúčastnil som sa na vyšetrovaní svojej vlastnej otravy a dokázali sme, že za tento pokus o vraždu bol zodpovedný Putin s využitím ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Toto doháňa toho malého zlodejského človiečika v jeho bunkri k šialenstvu. Nakoniec sa jednoducho zblázni.

Neexistujú žiadne rebríčky popularity. Žiadna masívna podpora. Nič z toho neexistuje.

Ukázalo sa, že zaobchádzanie s politickým protivníkom, ktorý nemá prístup k televízii a žiadnu politickú stranu, si vyžaduje iba pokus o jeho zabitie chemickou zbraňou.

Preto z toho prichádza o rozum. Všetci boli presvedčení, že je to iba byrokrat, ktorý bol do funkcie vymenovaný náhodou. Nikdy sa nezúčastnil na žiadnych debatách ani predvolebných kampaniach.

Vražda je jediný spôsob, ako vie bojovať. Zapíše sa do histórie ako travič. Všetci si spomíname na Alexandra Osloboditeľa a Jaroslava Múdreho. No a teraz tu budeme mať Vladimira Traviča spodkov.

Zatknite jedného, vystrašíte milióny

Stojím tu, strážený políciou, národná garda čaká vonku s polovicou Moskvy ohraničenou páskou. To všetko preto, že ten malý mužíček v bunkri prichádza o rozum.

Príde o rozum, pretože sme dokázali, že nie je ponorený v geopolitike, ale je zaneprázdnený organizovaním stretnutí, kde sa rozhoduje, ako ukradnúť politikom spodky a potrieť ich chemickými zbraňami, aby sa ich pokúsil zabiť.

Najdôležitejšie na tomto procese nie je to, čo sa stane so mnou. Zatknúť ma nie je ťažké. Najviac záleží na tom, prečo sa toto celé deje. Cieľom je zastrašiť veľké množstvo ľudí. Uväznia jednu osobu, aby vystrašili milióny.

Máme tu 20 miliónov ľudí, ktorí žijú pod hranicou chudoby. Máme desiatky miliónov ľudí, ktorí žijú bez najmenších vyhliadok do budúcnosti. Život v Moskve je znesiteľný, ale ak prejdete 100 kilometrov ktorýmkoľvek smerom, nič nie je v poriadku.

Celá naša krajina žije v tomto chaose, bez najmenších vyhliadok a zarába 20-tisíc rubľov (220 eur) mesačne. A všetci mlčia. Pokúšajú sa ľudí umlčať týmito okázalými procesmi. Zatknite jedného a vystrašíte milióny ďalších. Jedna osoba vyjde do ulíc a zatknú päť ďalších, aby vystrašili ešte aspoň 15 miliónov.

Veľmi dúfam, že ľudia nebudú na tento proces hľadieť ako na signál, že by sa mali báť viac. Toto nie je prejav sily – je to prejav slabosti. Nemôžete zatknúť státisíce a milióny ľudí. Veľmi dúfam, že si to ľudia uvedomia. Som presvedčený, že si to uvedomia. Pretože nemôžete zatknúť celú krajinu.

Jediná vec, ktorá rastie (v Rusku), je počet miliardárov. Všetko ostatné klesá. Som zatvorený vo väzenskej cele a v televízii počúvam iba to, že maslo zdraželo. Že cena vajec rastie. Pripravili ste týchto ľudí o budúcnosť.

Ľudia, ktorí neodvrátia pohľad

Všetko, čo teraz vravím, odráža môj postoj k vystúpeniu, ktoré ste tu predviedli. Takto to vyzerá, keď sa bezprávie a tyrania stanú podstatou politického systému. Je to hrozné.

Je to však ešte horšie, keď bezprávie a tyrania vystupujú ako prokurátori a obliekajú sa do talárov sudcov. Povinnosťou každého človeka je vzoprieť sa vám a vzoprieť sa takýmto zákonom.

Bojujem najlepšie, ako viem, a budem v tom pokračovať aj napriek tomu, že som teraz pod kontrolou ľudí, ktorí radi všetko potierajú chemickými zbraňami. Môj život nestojí ani za dva centy, ale urobím všetko pre to, aby zákony zvíťazili.

Ďakujem zamestnancom protikorupčnej nadácie, ktorí boli uväznení, a všetkým čestným ľuďom po celej krajine, ktorí sa neboja a vychádzajú do ulíc. Majú totiž rovnaké práva ako vy. Táto krajina im patrí rovnako ako vám a všetkým ostatným.

Požadujeme spravodlivosť, slušné zaobchádzanie, právo zúčastniť sa na voľbách a byť pri rozdeľovaní národného bohatstva. Áno, toto všetko požadujeme.

Chcem povedať, že v Rusku je teraz veľa dobrých vecí. Najlepší sú ľudia, ktorí sa neboja. Ľudia, ktorí neodvrátia pohľad, ktorí našu krajinu nikdy neodovzdajú partii skorumpovaných úradníkov, ktorí ju chcú vymeniť za paláce, vinohrady a diskotéky v bazéne.

Žiadam okamžité prepustenie pre seba a všetkých politických väzňov. Neuznávam toto vaše predstavenie – je to podvod a je úplne nezákonné.

Kontroverzné procesy v Rusku

Jurij Dmitrijev

Ruský historik a riaditeľ karelskej pobočky mimovládneho združenia Memorial, ktorý je známy odhaľovaním zločinov z éry komunistického diktátora Josifa Stalina, bol zatknutý v decembri 2016. Vlani ho najskôr odsúdili na 3,5 roka väzenia, v septembri na 13 rokov. Kritici považujú proces za vykonštruovaný. Údajnou obeťou jeho sexuálneho násilia bola vraj jeho adoptívna dcéra.

Michail Chodorkovskij

Bývalý najbohatší ruský oligarcha, ktorý vlastnil najväčšieho producenta ropy v Rusku, firmu Jukos. Zatkli ho v roku 2003 a dvakrát odsúdili. Najskôr v roku 2005 na 9 rokov za daňové úniky a spreneveru. V ďalšom procese v roku 2010 dostal 14 rokov za údajnú krádež ropy a pranie špinavých peňazí. V roku 2013 dostal prezidentskú amnestiu a žije v Anglicku.

Sergej Magnitskij

Audítor a právnik Sergej Magnitskij bol v novembri 2008 zatknutý za údajné daňové úniky. Do problémov sa dostal po tom, čo obvinil ruské vedenie, políciu a justíciu z prania špinavých peňazí a podvodu. Vo väzení bol vystavený mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu. Vo väznici zomrel v roku 2009 ako 37-ročný a dnes sú po ňom pomenované globálne sankcie proti najväčším porušovateľom ľudských práv. Na zoznam tých amerických sa napríklad dostal Marian Kočner.

Pussy Riot

Päť členiek zoskupenia bojuje za rovnoprávnosť pohlaví, kritizuje Kremeľ a vládu a obhajuje napríklad práva homosexuálov. Vo februári 2012 prenikli do moskovského chrámu Krista Spasiteľa. Tam zaspievali punkovú modlitbu Bohorodička, vyžeň Putina, aby tak protestovali proti výzvam hlavy pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, hlasovať v prezidentských voľbách za Vladimira Putina. Súd tri z nich poslal do väzenia na dva roky. Za mrežami strávili 22 mesiacov. V roku 2019 im Rusko vyplatilo odškodné 37-tisíc eur na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva.

Oleh Sencov

Ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymského polostrova bol zatknutý v roku 2014 v rodnom Simferopole počas ruskej okupácie Krymu. O rok nato ho za údajný terorizmus odsúdili na 20 rokov. Protestovali proti tomu umelci z celého sveta aj EÚ. Od Európskeho parlamentu dostal Sacharovovu cenu. V roku 2019 ho prepustili v rámci výmeny väzňov medzi Kyjevom a Moskvou.

Kirill Serebrennikov

Ruský režisér obžalovaný z krádeže 129 miliónov rubľov na divadelný projekt. Kritik korupcie, byrokracie a ruského vedenia popiera svoju vinu. Jeho osud vyvolal na ruskej umeleckej scéne neobvykle širokú vlnu odporu. Aj tak dostal trojročný podmienečný trest, ktorý potvrdil aj odvolací súd.

Zdroj – ČTK

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie