Denník N

Len dve krajiny v EÚ mali školy úplne či čiastočne zatvorené dlhšie ako Slovensko (porovnanie)

Slovensko patrí medzi krajiny, kde žiaci starší ako 10 rokov boli fyzicky prítomní v školách pre covid najmenej z EÚ. Žiaci prvého stupňa však tento školský rok vynechali relatívne málo.

Na Slovensku sa od budúceho týždňa otvorí prvý stupeň základných škôl pre žiakov, ktorých aspoň jeden rodič sa otestuje. Okrem toho by mali podobne fungovať škôlky či posledné ročníky stredných škôl.

Skúsili sme sa pozrieť na to, aká je situácia inde v Európe, a porovnať, koľko týždňov už žiaci vynechali od začiatku pandémie v marci 2020.

Koľko vynechali týždňov

Porovnať otvorenosť škôl v rámci EÚ nie je jednoduché. Sleduje to niekoľko inštitúcií (UNESCO, analytici z Oxfordu, Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb), no ich údaje sa niekedy líšia.

Väčšinou udávajú, či sú školy úplne zatvorené, čiastočne zatvorené alebo otvorené.

Realita je však často komplikovanejšia, čiastočne zatvorené školy môžu znamenať, že do školy chodí jeden ročník, ale aj všetky okrem jedného.

Agentúra OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO nedávno zrátala, koľko týždňov boli podľa ich metodiky vo svete zatvorené školy od začiatku pandémie. Ráta dohromady úplne aj čiastočne zatvorené školy, stredné aj základné.

V porovnaní štátov Európskej únie patrí Slovensko medzi krajiny, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie