Denník N

Duleba: Putinov režim už má prvky stalinizmu, Rusko by mali vylúčiť z Rady Európy

V deň súdu proti Navaľnému zatkli v uliciach vyše tisíc ľudí. Foto - TASR/AP
V deň súdu proti Navaľnému zatkli v uliciach vyše tisíc ľudí. Foto – TASR/AP

Celý proces s Navaľným je fraška, Západ na to musí reagovať. Inak by to znamenalo, že opúšťa hodnoty, na ktorých stojí, hovorí analytik Alexander Duleba.

Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) nemá pre proces s Alexejom Navaľným, ktorého odsúdili na 3,5 roka väzenia, iné slovo ako fraška. „Rusko sa rozhodlo, že bude ignorovať Európsky súd pre ľudské práva, musí prísť silná reakcia,“ hovorí.

Sledovali ste utorkový súd proti Navaľnému? 

Je to fraška. Najvážnejší argument pre to je ten, že tu máme platné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré je nadradené rozhodnutiam na národnej úrovni všetkých členských krajín. Ten rozhodol v prospech Navaľného už dávno. Je to kľúčová konvencia, ktorá definuje práva občanov jednotlivých štátov. Jeden z pilierov, na ktorom Európa stojí od konca druhej svetovej vojny. Rusko túto konvenciu podpísalo a to je dôvod, aby bolo vylúčené z Rady Európy.

Nemá to teda nič spoločné so spravodlivým súdnym procesom? 

A to ešte nehovorím o tých argumentoch, ktoré v procese zazneli. Navaľnému trest uplynul už v decembri minulého roka. Splnil tie podmienky, keď bol v nemocnici, poslal potvrdenie Federálnej väzenskej službe, čo preukázal na súde. Keď sa prebral z kómy, urobil to úplne v súlade s pravidlami podmienečného trestu. V podstate mu už vypršal trest a on ho neporušil počas jeho trvania. Preto sa na to nedá pozerať inak ako na frašku.

Okrem odsúdenia zatiaľ Západ nereagoval sankciami. Prídu? 

Musí na to byť primeraná reakcia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie