Denník N

Dať si pichnúť Putinov Sputnik alebo nie? Rozhodovanie je ľahké

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Politická neprijateľnosť režimu a záchrana životov sú dve veci, ktoré v tejto situácii treba rozlišovať.

Dostali sme sa do situácie, keď čoraz viac krajín pre meškajúce dodávky vakcín od západných firiem uvažuje o ruskej či čínskej alternatíve. Tieto úvahy legitimizujú aj priaznivé správy, ktoré o Sputniku prichádzajú od vedcov, čo ho skúmali. Veľmi vážne na tejto možnosti preto pracuje napríklad nemecká vláda, ale otvorene už o nej hovorí aj náš minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Rusko však počas predchádzajúcich mesiacov urobilo veľmi veľa pre to, aby sa nám takáto možnosť nepáčila. Tamojšia propaganda napríklad vakcínu označila za hotovú už v štádiu, keď podľa prísnych západných kritérií bola niekde v polovici cesty k úspechu.

Samozrejme, že pre každého výrobcu je v takejto situácii obrovskou prestížou, ak o sebe môže povedať, že bol prvý na svete. Pre Kremeľ to však bola viac otázka politického ako vedeckého víťazstva. Putinov režim veľmi túžil po tom, aby z vakcíny urobil pred celým svetom svoj triumf a dokázal tým svoju nadradenosť práve v čase, keď sa jeho moc otriasa. Takýmto spolitizovaním však spochybnil vlastných vedcov a ich výsledky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie