Denník N

Amaterizmus a chaos aj pri očkovaní seniorov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Všetci odborníci volajú po čo najskoršom zaočkovaní najrizikovejších skupín, teda seniorov, no vláda akosi zabudla zabezpečiť ich informovanie a bezproblémové registrovanie. Nevedno, kto si zmyslel, že každý senior má internet a je počítačovo zdatný. Alebo že každý má niekoho ochotného príbuzného či blízkeho človeka, ktorý vyhľadá potrebné informácie a zaregistruje ho.

Lenže takto to nefunguje. Respektíve vláda nemôže automaticky rátať s tým, že to takto fungovať bude. V opačnom prípade možno predpokladať, že ide o nevšímavosť vlády voči seniorom a obyčajnú hru na náhodu. Pretože v praxi to naozaj vyzerá tak, že vláda v súvislosti s očkovaním seniorov, ktorí nie sú v DSS, hrá na náhodu.

Podľa štúdie Digitálna gramotnosť na Slovensku 2020, ktorú vydal Inštitút pre verejné otázky, 62 percent občanov vo veku 65 a viac rokov internet vôbec nepoužíva. Ak by sa skúmal vek 75+, podiel tých, ktorí internet nepoužívajú, by bol ešte vyšší. Podobne je to aj z hľadiska digitálnej zručnosti: 63 percent obyvateľov Slovenska vo veku 65 a viac rokov nemá osvojené digitálne zručnosti. To ešte nehovoríme o kategórii 75+.

Takže pri aktuálne zavedenom spôsobe registrovania na očkovanie je drvivá väčšina seniorov nechaná napospas osudu. Alebo na ochotu a trpezlivosť blízkych ľudí, ak takýchto majú.

Neexistuje žiadna informačná kampaň v zmysle informácií nevyhnutných pre pomoc seniorom a pre ich lepšiu orientáciu. Takáto informačná kampaň by mala byť nevyhnutnosťou práve teraz, keď sa majú očkovať seniori.

Seniori nedostanú informácie od svojej zdravotnej poisťovne ani od svojich obvodných lekárov, ani od samosprávy. Vláda sa o seniorov, ktorí nie sú v DSS, nestará. Otvorila im registračný formulár, nech sa o seba postarajú sami. Preťažené linky, ktoré nezvládali nápor seniorov zaujímajúcich sa o očkovanie, len zvyšovali psychickú nepohodu najrizikovejších skupín obyvateľstva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie