Denník N

Trampoty so sčítaním obyvateľstva

Logo sčítania obyvateľov, domov a bytov. Foto - TASR
Logo sčítania obyvateľov, domov a bytov. Foto – TASR

Každá nová politická reprezentácia predsa nemôže spochybniť úplne všetko, čo bolo dohodnuté predtým.

Autor je nezávislý expert spolupracujúci so stranou Most-Híd,
predseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku

Parafrázujúc pani prezidentku, dalo by sa povedať, že celý svet rieši „koronu“, Slovensko rieši premiéra a maďarská menšina (alebo aspoň jej časť) rieši otázky o národnosti na sčítacom hárku. Vôbec nechcem túto otázku bagatelizovať, práve naopak. Sčítanie obyvateľov sa koná len každých desať rokov a poskytuje dôležité údaje pre nastavovanie rôznych verejných politík vrátane politík v oblasti výkonu práv národnostných menšín.

Ak však zároveň nebudeme mať na pamäti prioritu riešenia problémov v oblasti zdravotníctva a zvládania pandémie, môže sa stať, že na jeseň budeme môcť evidovať ďalší vážny dôvod zníženia počtu obyvateľov maďarskej národnosti. Situácia na juhu, a najmä v niektorých regionálnych nemocniciach, totiž vôbec nie je ružová.

Nuž, ale späť k meritu veci. Možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam je téma, o ktorej sa rokovalo v odborných pracovných skupinách a v príslušných poradných orgánoch vlády tri roky. Zo strany niektorých osôb, ktoré sa objavili na scéne len nedávno, je preto neférové tvrdiť, že odborná či politická diskusia k tejto téme sa neuskutočnila. To, že sa ony na diskusii z objektívnych dôvodov nezúčastnili, neznamená, že diskusia nebola.

Takýmto spôsobom právny štát nefunguje – každá nová politická reprezentácia predsa nemôže spochybniť úplne všetko, čo bolo dohodnuté predtým. Zmena metodiky sčítania len dva týždne pred jeho začiatkom, ktorú navrhol štatistický úrad, takisto nie je v súlade s princípom právnej istoty ani s platnými legislatívnymi pravidlami vlády.

Napriek tomu treba niektoré výhrady kritikov uznať ako oprávnené. Riešením

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sčítanie obyvateľov 2021

Komentáre

Teraz najčítanejšie