Denník N

Vyhrážky zabitím zostávajú online. Z viac ako 50 nenávistných komentárov odstránil Facebook len jeden

Upozornenie: článok obsahuje príklady násilných a vulgárnych komentárov

„Za 200 000 ho zastrelím, platí???“ napísal pred niekoľkými týždňami vo facebookovej diskusii Peter. Mladík podľa svojho profilu žije v Malackách, študoval na „vysokej škole života“ a týmito slovami sa vyjadril na adresu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

„Polejem vás kyselinou a potom uvidíte, hajzli, o čo tu ide,“ napísala vo svojom komentári v decembri pani Marta, ktorá je už zrejme v dôchodkovom veku.

„K múru a zastreliť ako psa,“ napísal Norbert z Bratislavy na adresu vedca Pavla Čekana, jeho príspevok „lajkli“ štyria ďalší ľudia. Norbert má na profilovke fotografiu so svojimi malými dcérami a často zdieľa príspevky z dezinformačných stránok.

Róbert zas na Nový rok kritizoval Milana Uhríka (ex ĽSNS) za to, že nevie dať „dole“ Matoviča. „Celá ĽSNS nech sa mi poskladá na Mosinku (ruská puška kalibru 7,62 mm – pozn. red.) a ja ho od….m, k….a, celý národ si vydýchne,“ napísal Róbert do diskusie pod Uhríkovým videom.

Na sociálnej sieti vystupujú pod svojím menom, zdieľajú fotky so svojou rodinou, pôsobia dojmom bežných ľudí. Niektorí sú mladí, len pár rokov po škole, iní sú v strednom veku, viacerí sú už seniori.

Niekedy sa na internete neovládnu a chcú vystrieľať vládu, niektorých známych ľudí chcú obesiť alebo utopiť. Časť násilie len schvaľuje a farbisto opisuje, iní sa ponúkajú, že to sami „zariadia“.

Neuvedomujú si, že niektoré výroky neporušujú len pravidlá sociálnej siete, ale aj zákony.

Skóre Facebooku: 1 z 56

V posledných týždňoch sa subjektívne zdá, akoby sa situácia na sociálnej sieti zhoršovala. Množstvo nenávistných odkazov a vyhrážok dostávajú politici, novinári, vedci či herci. Aj preto sme chceli otestovať, ako tento problém rieši spoločnosť Facebook, kde sa väčšina týchto útokov objavuje.

Začiatkom januára sme administrátorom sociálnej siete nahlásili prvú várku komentárov, ktoré oslavovali násilie, obsahovali výzvy na útoky alebo priamo nebezpečné vyhrážanie. Celkovo sme pomocou analytického nástroja blbec.online našli 43 nenávistných komentárov, ktoré sme následne Facebooku nahlásili, a čakali sme, čo sa stane.

„Pošleme vám najaktuálnejšie informácie, keď bude vaše hlásenie skontrolované. Môže to trvať až 24 hodín,“ píše automaticky sociálna sieť po upozornení na nevhodný obsah.

Čakali sme osem dní a nič sa nestalo. Žiaden zo 43 nahlásených príspevkov nebol skontrolovaný, ani jeden nebol odstránený.

Hovorcov sociálnej siete sme sa preto spýtali, ako je to možné a čo sa stalo. PR oddeleniu sme poskytli aj zoznam všetkých 43 nahlásených komentárov. O dva dni sme dostali informáciu, že všetky príspevky porušovali pravidlá Facebooku a do pár minút boli zmazané. Spoločnosť sľúbila, že zistí, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Slovensko

Teraz najčítanejšie