Denník N

Primátorka Zvolena: Štát nám stále nepovedal, koho máme testovať ani ako otvárať školy. Takto to už ďalej nejde

Lenka Balkovičová. Zdroj - TASR
Lenka Balkovičová. Zdroj – TASR

„Bola by som vďačná, keby nebol štyrikrát do dňa brífing. Ale keby sa brífing urobil až vtedy, keď je jasné, čo všetko bude platiť,“ vraví primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová (nezávislá) kritizuje vládu za to, že jasne neoznamuje svoje rozhodnutia a že necháva občanov a aj samosprávy v chaose. Napríklad aj v tom, kto bude od pondelka potrebovať test.

Vo Zvolene, ale ani inde po Slovensku netušia, aké veľké má byť víkendové testovanie. „Nevieme, pre koho a za akých podmienok. Takto musíme pracovať. Potom niečo vláda schváli a možno to trafíme a možno aj nie,“ hovorí Balkovičová.

Budete od pondelka otvárať školy?

Na dnešnom krízovom štábe sme sa dohodli, že iba dvom školám neodporučíme otvoriť. Sú to školy, kde je veľké zastúpenie detí z marginalizovanej rómskej komunity, kde je aktuálne pomerne vysoké percento pozitivity. Nechceme, aby riaditeľka deti selektovala a povedala: ty môžeš do školy a ty nie. Preto neodporúčame otvoriť jednu základnú a jednu špeciálnu školu.

Nebude otvorenie zvyšných škôl pre Zvolen rizikové?

Aj teraz máme v školách pomerne dosť detí, a to deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Viac-menej vo všetkých školách máme otvorené školské kluby detí – je tam aj po 15 či 30 detí. Percento pozitivity sme mali na úrovni 0,7. Rozhodli sme sa, že pokiaľ sa rodičia otestujú a splnia podmienky, tak otvoríme. Zatiaľ však nepoznáme žiadne podmienky.

Ako to myslíte?

Do tejto chvíle nemám v ruke ani jeden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie