Denník N

Kollár: Sulík stále provokuje a Matovič mu vždy nabehne na bodáky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu a Sme rodina hovorí o vzťahoch v koalícii, chybách v premiérovej komunikácii či o papalášizme.

S Borisom Kollárom sme sa rozprávali v stredu. Koalícia bez premiéra Igora Matoviča medzičasom ohlásila otváranie škôl pre časť detí s podmienkou testu.

Vládne strany zároveň spoločne oznámili, že test bude potrebný aj na pobyt v prírode, čím potvrdili ďalšie celoplošné testovanie, a to napriek tomu, že strany Sme rodina, Za ľudí aj SaS hovorili, že už žiadne celoplošné testovanie nepodporia.

Premiér vo štvrtok v Rádiu Expres následne vyhlásil, že sa nechce zapájať do koaličných rokovaní o opatreniach, ktoré by mali začať platiť od pondelka, bude ich sledovať z úzadia, ale uvoľňovanie nepovažuje v tejto situácii za zodpovedné a školy by v žiadnom prípade neotváral.

V rozhovore sa dočítate:

  • kto nesie väčšiu vinu na konflikte Matovič – Sulík;
  • aké chyby robí premiér;
  • či ľutuje, že sa stretol s Jaroslavom Haščákom;
  • čo hovorí na papalášske kauzy Sme rodina;
  • či by išiel do koalície s Pellegrinim.

Pred pár dňami ste sa pridali k SaS a Za ľudí a odmietli ste ďalšie celoplošné testovania. V utorok ste zasa odmietli nápad s nahlasovaním sa cez SMS pri odchode z domu. Sú to jednorazové rozhodnutia alebo ste prestali veriť Matovičovi, že zvláda pandémiu?

Nie, keď niekto príde s vecou, s ktorou nesúhlasíme, vyjadríme svoj názor. Neznamená to, že som principiálne nespokojný. Stále podporujem túto vládu. No keď sa mi niečo nepáči, dopredu to poviem. Myslíme si jednoducho, že to s tými esemeskami bola hlúposť, a preto to nepodporíme.

Mali sme informácie, že sa vám už dlhšie nepáčili niektoré veci a ticho ste boli len zo solidarity k premiérovi. Bolo to tak?

Vždy, keď sa nám niečo nepáčilo, povedali sme to. Nerobili sme to verejne a cez médiá, ale povedali sme si to medzi štyrmi očami alebo medzi štyrmi stenami na koaličnej rade. Nerobili sme k tomu tlačovky ani facebookové statusy.

Teraz ste sa ozvali cez médiá a k esemeskám ste mali tlačovku. Čo sa zmenilo?

Zmenilo sa to, že sme si aj my povedali, že toho máme plné zuby. Ako korektný koaličný partner sme sa najprv snažili situáciu upokojovať a rozprávať sa medzi štyrmi stenami. Keď to však nefungovalo, neprestávalo a stále to pokračovalo, už to začalo škodiť celej koalícii. A ja som do nej nešiel preto, aby som upokojoval, chlácholil a urovnával spory medzi Matovičom a Sulíkom.

Šiel som tam pre náš program – a aby som z neho presadil štyri najdôležitejšie body: exekučnú amnestiu, výstavbu lacných štátnych nájomných bytov, zrušenie doplatkov za lieky a nápravu skrivodlivosti na 150-tisíc ženách z ročníkov 1957 až 1963. Keby to takto ďalej pokračovalo, vláda by mohla skončiť a ja by som nemohol naplniť náš program.

Ale pokračuje to.

Žiaľ, takže pokiaľ mi to bude ktokoľvek kaziť, môžem byť chvíľu slušný a taktný. Keď to však už prekračuje hranice – a prešiel skoro rok a nekončí sa to –, povedal som si, že zmeníme taktiku. Povedal som, že sa po tomto postavíme pred médiá a povieme, kto a prečo to robí. A pokiaľ to budeme robiť častejšie, ľudia si budú vedieť objektívne zhodnotiť, kto je na vine, a bude sa im to odrážať na preferenciách. Potom pochopia, že to nemá význam, a prestanú s tým.

Čo ak neprestanú?

Keď to nebude fungovať, pristúpime k niečomu tvrdšiemu. Ale myslím si, že to bude stačiť.

Takže ste sa ozvali preto, že sa Matovič a Sulík neustále sporia a má to vplyv na fungovanie koalície a preferencie?

Jasné, ale o preferencie tu nejde. Máme stále 95 poslancov a mandát na štyri roky. Pokiaľ by sa však vláda rozpadla, nedokážeme naplniť svoj program.

Čo si myslíte o premiérových konfliktoch so Sulíkom? Kto na nich nesie väčšiu vinu?

Svoju vinu majú obaja. Jeden stále provokuje a druhý mu vždy nabehne na bodáky.

Kto provokuje?

Myslím, že Sulík je ten prvý, kto vždy niečo vymyslí a vypustí, a Matovič veľmi zle reaguje. Mal by to hodiť za hlavu. Jedna ruka netlieska a nemôžete sa vadiť s niekým, kto sa s vami nevadí. A na hádku potrebujete dvoch. Takže si myslím, že vinu nesú obaja.

Tým, že ste Sulíka označili za toho, kto provokuje, a Matoviča za toho, ktorý mu nabieha na bodáky, naznačujete, že horší je Sulík.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie