Denník N

Na úplatkoch zobral vyše 170-tisíc eur, teraz sa Kočnerov vybavovač Sklenka súdi o 14. sudcovský plat

Vladimír Sklenka pri vymenovaní za sudcu prezidentom Ivanom Gašparovičom v roku 2014. Foto – TASR
Vladimír Sklenka pri vymenovaní za sudcu prezidentom Ivanom Gašparovičom v roku 2014. Foto – TASR

Kľúčový svedok proti mnohým sudcom spolupracuje s vyšetrovateľmi a jeho obvinenie odložili, vyhol sa tak zatiaľ aj zaisteniu majetku. Súdi sa o vyplatenie platu za obdobie, keď nemohol súdiť.

Vladimír Sklenka bol sudcom päť rokov a z justície odišiel s veľkou hanbou. Začínal ako ochrankár Štefana Harabina. Ako po sudcovi po ňom zostala najmä korupčná sieť, vybavovanie rozsudkov a spolupráca na ovplyvňovaní ostatných sudcov v tíme s Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou.

Sklenka sa vzdal funkcie pod ťarchou Kočnerovej Threemy. Mafián ho označoval za boha a sudca mu podliezal a informoval ho o všetkom, čo sa udialo na Okresnom súde Bratislava I. Dôkazom je vyše šesťtisíc šifrovaných správ za necelý rok.

Ako sudca mal priemerný ročný príjem niečo vyše 31-tisíc eur. Priznal, že len od Kočnera zobral na úplatkoch vyše 170-tisíc eur. Neskôr priznal, že bral aj od bratislavského sudcu Richarda Molnára, ktorý „riešil“ kauzy za vplyvného právnika Zoroslava Kollára. A priznal aj peniaze v obálkach od bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej.

Práve tieto svedectvá zo Sklenku spravili kľúčového svedka v kauzách Búrka aj Víchrica. Vďaka priznaniu a spolupráci s vyšetrovateľmi mu odložili obvinenie a nemá zaistený ani majetok. Zatiaľ čo sudcovia, voči ktorým vypovedá, sú vo väzbe, Sklenka je na slobode.

Peniaze sú pre Vladimíra Sklenku dôležité. Najnovšie sa súdi s Okresným súdom Bratislava I, na ktorom pôsobil. Žiada o doplatenie mzdy, ktorú koncom roka 2019 nedostával, ako aj 14. sudcovský plat.

Čo tam po Threeme

Sklenka sa súdi o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie