Denník N

Nedeľa na vidieku

Utagawa Kunisada Chytať sumca tekvicou (Hyotan namazu) -japonský drevoryt 1857
Utagawa Kunisada Chytať sumca tekvicou (Hyotan namazu) -japonský drevoryt 1857

Pokojná s vysokou oblohou a pokojná ako nedeľa na vidieku. Vonku to vyzerá ako pekný prísľub nastávajúcej jari a dúfam, že horúceho a dlhého leta. Na jeseň by už mohol byť pokoj, a na Vianoce by sme mohli dostať svätý pokoj, darček, po ktorom tak túžil môj otec.

Sedím v kresle a myslím na otca, na všetkých otcov. Gloria in Excelsis, sláva otcom na výsostiach. A my tu dole dúfajme v dobré, dúfať v zlé mi príde jednak zbytočné, a ako hovoria starí Japonci, robiť nemožné, ako chytať sumca tekvicou, hyõtan de namazu wo osaeru, alebo skrátene hyotan namazu, sumcová tekvica, po japonsky.
Môžeme si plánovať cesty tam, kde sme ešte neboli, alebo tam, kde sme už boli. Do Japonska, kde veria, že všetko v prírode má magickú moc, tekvice napríklad dokážu kontrolovať hady a sumec vie predpovedať zemetrasenie, alebo niekde tam, kde sme už boli a chceli by sme sa tam vrátiť.
Ja by som chcel ísť do Vidíc pri Kutnej Hore. V stredovekej dedinke uloženej medzi kopce malebnej českej krajiny, naproti kostola, v bývalom hostinci, žije

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie