Denník N

Epizódy z vládneho pandemického chaosu: Zmätočné sú tlačovky aj krízové štáby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér opäť vyhlasoval, že ústredný krízový štáb v novembri prijal rozhodnutie o konaní troch kôl plošného testovania pred Vianocami. Zavádza, ale vlastne môže – po štábe mnohým účastníkom nebolo jasné, čo sa presne odhlasovalo.

Vládna politika protipandemických opatrení sa na konci prvého februárového týždňa dostala do zmätku, ktorý nabral absurdnú podobu.

Koalícia sa počas týždňa dohodla na otvorení niektorých ročníkov škôl a spustení COVID automatu od 8. februára. Detaily mal kabinet Igora Matoviča upraviť v uznesení, ktoré chceli ministri prijať v stredu.

Ohlásili aj rokovanie. Ministri to mali prebrať online v stredu o pol desiatej večer. Potom zo stránky úradu vlády oznam zmizol a žiadne uznesenie nevzniklo – realitou sa stalo až v piatok večer.

Premiér sa medzičasom v stredu večer vrátil z pracovnej cesty v Paríži. Vo štvrtok v Rádiu Expres spochybnil otváranie škôl, ktoré bolo naplánované od 8. februára, a navyše koaličným partnerom odkázal, že on – predseda vlády – dáva od dohody ruky preč.

„Takýchto populistických hier som sa už prejedol, a preto som sa rozhodol, že tentoraz pri vytváraní dohody radšej prítomný nebudem,“ odkázal zo svojho konta na Facebooku v noci zo štvrtka na piatok.

Pri oznámení dohody nakoniec bol. Aj školy, teda niektoré, sa otvárajú. No nie je to prvý raz za posledné týždne, keď občania, starostovia či primátori ani pár dní pred zmenou opatrení nevedia, čo bude vlastne platiť. Rovnako to bolo pred Vianocami, dlhé dni neistoty vládli aj pred januárovým takzvaným skríningovým testovaním.

To, čo sa dialo počas uplynulého týždňa, sa začalo už skôr – minimálne v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie