Denník N

Chronicky chorí a obézni budú potrebovať na očkovanie potvrdenie. Podľa lekárky by to trvalo desiatky hodín

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vo fázach, kde už o očkovaní nebude rozhodovať vek, ale ochorenia, bude veľké množstvo ľudí. Nie je jasné, ako sa majú preukázať, že na očkovanie majú už nárok.

Už na budúci týždeň dorazí na Slovensko tretia schválená vakcína proti covidu-19. Produkt spoločnosti AstraZeneca zrejme sprístupní očkovanie aj mladším ľuďom.

Dôvodom je spôsob, akým robila AstraZeneca klinické testy svojej vakcíny. „Väčšina účastníkov klinických štúdií bola vo veku od 18 do 55 rokov. V súčasnosti nie je k dispozícii dostatok údajov na stanovenie účinnosti vakcíny u ľudí vo veku 55 a viac rokov,“ tvrdí Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Hoci je vakcína v Európskej únii schválená pre ľudí od 18 rokov bez vekového stropu, viaceré krajiny zvažujú, že ju nebudú podávať starším ľuďom. Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že uvažuje podobne.

„Pokiaľ budeme mať k dispozícii túto vakcínu na Slovensku, tak na očkovanie touto látkou pravdepodobne otvoríme aj ďalšie kategórie [očkovania]. Jednou z nich by mohla byť aj kritická infraštruktúra,“ povedal Krajčí. Kritická infraštruktúra sa momentálne neočkuje.

Slovensko naplánovalo svoj plán očkovania do jedenástich fáz, v súčasnosti sa očkuje v prvých troch, ktoré zahŕňajú zdravotníckych a sociálnych pracovníkov a seniorov nad 75 rokov.

Ak by sa otvorila registrácia na vakcínu AstraZeneca pre mladších, musela

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Jana Bendova je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie