Denník N

Každý štvrtý testovaný je pozitívny: rómska osada v Sačurove je opáskovaná armádou a políciou (reportáž)

Opáskovaná osada v Sačurove. Foto N – Andrej Bán
Opáskovaná osada v Sačurove. Foto N – Andrej Bán

Štvrtok poobede. Jediná prístupová cesta k osade, jednej z najproblémovejších v okrese Vranov nad Topľou, je strážená policajnou hliadkou. 27 percent z jej testovaných obyvateľov vyšlo ako pozitívnych.

„Mladý pán, kam idete?“ pýtajú sa policajti staršieho muža, ktorý kráča do poľa. Ten niečo zašomre, neochotne sa otočí a vráti sa.

Sačurovskú osadu tvoria dve bytovky, okolo ktorých je „prstenec“ chatrčí, nelegálnych stavieb. Najvýraznejším poznávacím znakom je dym z komínov a deti hrajúce sa vonku. Pri vstupe do osady je nový veľký rodinný dom s dvomi autami na dvore. Patrí Rómovi, ktorý sa za obyvateľa osady nepovažuje.

Podvečer k policajtom pribudlo desať vojakov. Tí neveľkú osadu so 750 obyvateľmi opáskovali a strážia ju zo všetkých strán.

Rozhodla tak Bezpečnostná rada okresu hneď po tom, ako sa ukázalo, že zo 414 obyvateľov antigénovo testovaných obyvateľov osady je až 114 pozitívnych. Je to výrazný nárast oproti celoplošnému testovaniu, ktoré bolo 24. januára – vtedy boli pozitívni iba piati.

Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Bezpríznakoví alebo s ľahkými príznakmi

Spoločne s policajtmi a novinármi stoja pri vstupe do osady s plastovými štítmi na tvárach a rúškami dvaja pracovníci príspevkovej organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Tunajšiu osadu poznajú asi najlepšie, pôsobia tu dlhodobo.

„Každý deň sem chodievame. Som tu koordinátorom od roku 2015. Väčšinou obyvateľov osady pozývame na očkovanie, na preventívne alebo gynekologické prehliadky. Teraz, počas pandémie, sme im rozdávali respirátory aj ochranné rúška, ktoré poskytlo našej organizácii ministerstva zdravotníctva,“ hovorí koordinátor podpory zdravia Eugen Miľo.

Čo je zaujímavé, väčšinu zo 114 pozitívne testovaných tvoria deti vo veku od desať rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie